Jeśli chcesz się żywić zdrowo, to jedz smacznie, kolorowo. Czasem z kilku składników pełnowartościowe danie można przygotować i smakiem się rozkoszować. Polecam kuskus z soczewicą zieloną ugotować, pomidorki podsmażyć i przyprawami zaczarować, liście brukselki pododawać i zdrowym daniem się zajadać. Polecam każdemu spróbować, danie wegańskie skosztować.
Składniki
na ok. 4 porcje
czas przygotowania ok. 30 min
- 100 g liści brukselki,
- 200 g soczewicy zielonej,
- 100 g kuskusu perłowego,
- 12 szt. pomidorków koktajlowych,
- sól do smaku,
- szczypta cukru,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- papryka ostra mielona do smaku,
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku do smaku,
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
- listki świeżej mięty,
- pęczek szczypiorku,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny.
Przygotowanie
Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy, odcedzić. Kuskus ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Rada: soczewicę i kuskus gotować równocześnie, w międzyczasie przygotować pozostałe składniki.
Liście brukselki zalać wrzątkiem z solą i szczyptą cukru, gotować maks. 3 min, mają być al dente, odcedzić.
Rada: z brukselek tak jak z kapusty odciąć stwardniałą łodyżkę, wrzucić do wrzątku i oddzielać stopniowo liście.
Pomidorki przekroić na połowę. Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać pomidorki, oprószyć solą, pieprzem, ostrą papryką i je podsmażyć ok. 2-3 min.
Dodać kminek, kuskus, soczewicę, posiekany szczypiorek, delikatnie wymieszać, podgrzać w razie potrzeby. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać liście brukselki, listki mięty, przed podaniem skropić oliwą i sokiem z cytryny.
0 komentarzy