Lubię tarty bo pięknie wyglądają i przeróżne smaki w sobie chowają. Naturalnie każda z nich smakuje zawsze oryginalnie. Tym razem naturalna kompozycja, przypraw, warzyw i ziół w Vegecie NATUR schowana, została do ciasta dodana. NATUR z koperkiem, ta zielona mnie zainspirowała i tak wiosenna tarta powstała. Ciasto zielone, masa serowa, ale wyjątkowa, bo rukola i awokado też się w niej znajdują, a szparagi i jajka przepiórcze, całość smakami czarują. Tarta kolorowa, słoneczna, radosna, jak najpiękniejsza wiosna.
Smakuje na ciepło znakomicie, na zimno wyśmienicie, ciasto kruche koperkowe, doprawione naturalnie, w połączeniu z masą , szparagami i jajkami smakuje genialnie.
Składniki
forma do tarty o średnicy ok. 30 cm:
ciasto:
- 100 g schłodzonego masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 50 g mąki krupczatki,
- 2 żółtka,
- 1 kopiata łyżka śmietany 18%,
- 1 duża płaska łyżka Vegety NATUR z koperkiemvegeta,
nadzienie:
- 150 g jogurtu naturalnego gęstego,
- 1 małe dojrzałe awokado,
- 270 g sera śmietankowo kanapkowego półtłustego (1 opakowanie, kostka),
- 2 jajka kurze,
- garść rukoli ok. 30 g,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego,
- chili świeżo mielona do smaku
ponadto:
- garść cienkich zielonych szparagów,
- świeży koperek,
- 9 jajek przepiórczych.
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Rada: zagniatamy energicznie i krótko, żeby jak najmniej zagrzało się ciasto.
Ciasto układamy między folię spożywczą i cienko rozwałkowujemy. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Masa:
Jajka kurze łączymy rozkruszonym serem kanapkowym, jogurtem, pokrojonym awokado i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy pokrojona drobno rukolę, doprawiamy pieprzem, chili i mieszamy. (NIE dodajemy soli!)
Szparagi:
Szparagi myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, odrywamy stwardniałe końcówki (wystarczy wygiąć je w łuk, a same się odłamią). Odmierzamy od str. główki długość ok. 10 cm, pozostałą część odkładamy (można wykorzystać do innego dania np. zupy).
Rada: jeśli macie grube szparagi przecinamy je po długości, na dwie równe części.
Tarta:
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 min, żeby lekko przestygło. Przelewamy na nią masę serową, układamy szparagi, które delikatnie dociskamy.
Tarte wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, pieczemy ok. 15 min.
Następnie wyjmujemy, wbijamy jajka przepiórcze i wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 4 min, tak aby białko nam się ścięło.
Dodatkowo dodajemy świeży koperek i oprószamy świeżo mieloną chili.
przepięknie wygląda!
Dziękuję bardzo 🙂