Tarta koperkowa ze szparagami i jajkami przepiórczymi

6 maj, 2020 | PRZYSTAWKI, SZPARAGI, TARTA, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Lubię tarty bo pięknie wyglądają i przeróżne smaki w sobie chowają. Naturalnie każda z nich smakuje zawsze oryginalnie. Tym razem naturalna kompozycja, przypraw, warzyw i ziół w Vegecie NATUR schowana,  została do ciasta dodana. NATUR z koperkiem, ta zielona mnie zainspirowała i tak wiosenna tarta powstała. Ciasto zielone, masa serowa, ale wyjątkowa, bo rukola i awokado też się w niej znajdują, a szparagi i jajka przepiórcze, całość smakami czarują. Tarta kolorowa, słoneczna, radosna, jak najpiękniejsza wiosna.
Smakuje na ciepło znakomicie, na zimno wyśmienicie, ciasto kruche koperkowe, doprawione naturalnie, w połączeniu z masą , szparagami i jajkami smakuje genialnie.

Składniki

forma do tarty o średnicy ok. 30 cm:

ciasto:

  • 100 g schłodzonego masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki krupczatki,
  • 2 żółtka,
  • 1 kopiata łyżka śmietany 18%,
  • 1 duża płaska łyżka Vegety NATUR z koperkiemvegeta,

nadzienie:

  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego,
  • 1 małe dojrzałe awokado,
  • 270 g sera śmietankowo kanapkowego półtłustego (1 opakowanie, kostka),
  • 2 jajka kurze,
  • garść rukoli ok. 30 g,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego,
  • chili świeżo mielona do smaku

ponadto:

  • garść cienkich zielonych szparagów,
  • świeży koperek,
  • 9 jajek przepiórczych.

 

Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

Rada: zagniatamy energicznie i krótko, żeby jak najmniej zagrzało się ciasto.

Ciasto układamy między folię spożywczą i cienko rozwałkowujemy. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki.  Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.

Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Masa:

Jajka kurze łączymy rozkruszonym serem kanapkowym, jogurtem, pokrojonym awokado i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy pokrojona drobno rukolę, doprawiamy pieprzem, chili i mieszamy. (NIE dodajemy soli!)

Szparagi:

Szparagi myjemy,  suszymy papierowym ręcznikiem, odrywamy stwardniałe końcówki (wystarczy wygiąć je w łuk, a same się odłamią).  Odmierzamy od str. główki długość ok. 10 cm, pozostałą część odkładamy (można wykorzystać do innego dania np. zupy).

Rada: jeśli macie grube szparagi przecinamy je po długości, na dwie równe części.

Tarta:

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 min, żeby lekko przestygło. Przelewamy na nią masę serową, układamy szparagi, które delikatnie dociskamy.

Tarte wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, pieczemy ok. 15 min.

Następnie wyjmujemy, wbijamy jajka przepiórcze i wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 4 min, tak aby białko nam się ścięło.

Dodatkowo dodajemy świeży koperek i oprószamy świeżo mieloną chili.

 

2 komentarze

  1. Lena

    przepięknie wygląda!

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję bardzo 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl