Sałatka zdrowia – kasza z kurkami i biało zielonymi dodatkami

26 paź, 2021 | Wszystkie przepisy, GRZYBY, KASZA, SAŁATKI | 0 komentarzy

 Zapraszam na kaszę jęczmienną w sałatkowej odsłonie z kurkami i biało zielonymi kulkami, czyli mozzarellą i oliwkami. Dodatkowo z kiełkami koniczyny, bazylią i szczypiorkiem czosnkowym mieszamy i delikatnym smakowo olejem z Ostropestu polewamy. Pamiętać należy, że „zimno tłoczone” oleje na zimno tylko podajemy, bo w ten sposób ich właściwości zachowujemy.

 Olej z ostropestu w Bieszczadzkiej Spiżarni jest otrzymywany z wysokiej jakości owoców ostropestu plamistego, w 100% naturalny produkt bez żadnych sztucznych dodatków. Tłoczenie odbywa się metodą na zimno, do 40°C, po wytłoczeniu może wytrącać się osad. Jest to naturalny proces i nie wpływa na właściwości oleju. Najlepiej dodawać go do surówek, sałatek czy gotowanych warzyw. Doskonale sprawdza się jako baza do sosów oraz dresingów. Może być także dodawany do różnego rodzaju potraw, między innymi zup, past czy makaronów. Oprócz tego olej z ostropestu jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju koktajli, jogurtów oraz owsianek.

Składniki

  • Olej z Ostropestu tłoczony na zimno z Bieszczadzka Spiżarnia,
  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej,
  • 350 g świeżych, małych kurek,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 20 całych oliwek zielonych,
  • 1 łyżka kapary,
  • 150 g kuleczek mozzarelli lub 1 duża kulka,
  • sól do smaku,
  • szczypiorek czosnkowy lub zwykły,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • świeże listki bazylii,
  • kiełki koniczyny,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie

Oczyszczone, osuszone kurki dzielimy na mniejsze kawałki, jeśli mamy małe to pozostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy grzyby, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.

Kaszę mieszamy z kurkami, dodajemy mozzarellę pokrojona na ćwiartki, oliwki, garść posiekanego szczypiorku i delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, dodajemy kiełki i świeże listki bazylii.

Tuż przed podaniem polewamy olejem z ostropestu.

Rada: sałatkę można podawać na ciepło, tylko należy pamiętać, że olej dodajemy tylko do porcji, którą jemy, nie podgrzewamy już kaszy z olejem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl