Pieczony kurczak nadziany kolorowymi warzywami, kusi swoimi smakami. Pod skórką chrupiącą, mięciutkie mięsko się schowało, z nutą ostrości idealnie z pęczakiem smakowało.
Składniki
- 1 kurczak,
- 4 duże marchewki,
- 3 szt. kolorowej papryki (żółta, czerwona, zielona),
- 200 g kaszy pęczak,
- pęczek koperku,
- 1 pakowanie mieszanki przypraw suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (15 g),
przyprawy do natarcia kurczaka:
- sól do smaku,
- 1 płaska łyżka mielonego pieprzu czosnkowego,
- 1 płaska łyżeczka mielonego chili pieprzu cayenne,
- 1 kopiata łyżka suszonej zielonej pietruszki,
- 1 płaska łyżka mielonego pieprz młotkowanego z kolendrą.
Przygotowanie
W garnku (wielkość taka, aby zmieścił się cały kurczak) rozpuszczamy 4 łyżki soli w bardzo zimnej wodzie. Wkładamy do niego opłukanego kurczaka, dolewamy tyle wody, żeby cały, był w niej zanurzony. Odstawiamy na 3-4 godz. w chłodne miejsce, albo do lodówki.
Przyprawy do natarcia kurczaka dokładnie mieszamy.
Kurczaka wyjmujemy z wody, osuszamy papierowym rącznikiem i nacieramy (wklepujemy) przyprawami. Odstawiamy na kolejne ok. 2 godz.
Obraną marchew i oczyszczoną z ziaren paprykę kroimy na średniej wielkości kostkę. Warzywa mieszamy z przyprawą suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią.
Kurczaka wypełniamy warzywami (wszystkie się nie zmieszczą), wkładamy go do rękawa do pieczenia razem z pozostałymi warzywami.
Przekładamy na blachę od piekarnika i pieczemy w 175°C ok. 1,5 godz.
W połowie pieczenia odwracamy całość, ok. 20 min przed końcem rozcinamy worek, żeby upiekła się skórka. W trakcie odwracamy.
W tym czasie gotujemy kaszę pęczak w lekko osolonej wodzie. Pęczak mieszamy z warzywami, które luźno piekły się koło kurczaka (warzywa wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, można dodać ok. 2-3 łyżki powstałego sosu) oraz z posiekanym koperkiem.
0 komentarzy