Nadziane cukinie indykiem z odrobiną miłości

22 sie, 2014 | CUKINIA, GRILL, INDYK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Malutka okrągła cukinia pięknie się na talerzu komponuje, a „nadziana ” delikatnym mięsem z indyka niesamowicie smakuje. Lubczyk, ziołowy afrodyzjak, ma magiczne działanie, kto takie grillowane cukinie dostanie i je skosztuje szybko się zakochuje. Przez żołądek do serca to łatwa sprawa, i pomóc Wam może w miłości moja grillowa potrawa.  

Składniki

  • 200 g mięsa mielonego z indyka,
  • 1 szarlotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki groszku gotowanego lub konserwowego,
  • świeży tymianek,
  • świeży lubczyk,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 2 łyżki bulionu,
  •  4 małe okrągłe cukinie,
  • mini kolorowe papryczki,
  • chleb tostowy pełnoziarnisty,
  • ser topiony camembert,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie

Cebulkę kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, lubczyk siekamy.

Do mięsa mielonego dodajemy cebulkę, lubczyk, czosnek, jajko, igiełki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy groszek, bulion i ponownie mieszamy.

Cukinię myjemy, przecinamy na połowę i wydrążamy środek, do którego wkładamy mięso. Każdą oddzielnie zawijamy w folie aluminiową, posmarowaną wewnątrz olejem.

Grillujemy na dolnym ruszcie, w temp. ok.  190°C ok. 15 – 20 min. Pod koniec przekładamy cukinię (od str. mięsa) bezpośrednio na ruszy, na ok. 2 min.

Papryczki grillujemy. 

Cukinie podajemy z papryczkami i grillowanym tostem posmarowanym serem camembert. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl