Malutka okrągła cukinia pięknie się na talerzu komponuje, a „nadziana ” delikatnym mięsem z indyka niesamowicie smakuje. Lubczyk, ziołowy afrodyzjak, ma magiczne działanie, kto takie grillowane cukinie dostanie i je skosztuje szybko się zakochuje. Przez żołądek do serca to łatwa sprawa, i pomóc Wam może w miłości moja grillowa potrawa.
Składniki
- 200 g mięsa mielonego z indyka,
- 1 szarlotka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 2 łyżki groszku gotowanego lub konserwowego,
- świeży tymianek,
- świeży lubczyk,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 2 łyżki bulionu,
- 4 małe okrągłe cukinie,
- mini kolorowe papryczki,
- chleb tostowy pełnoziarnisty,
- ser topiony camembert,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie
Cebulkę kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, lubczyk siekamy.
Do mięsa mielonego dodajemy cebulkę, lubczyk, czosnek, jajko, igiełki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy groszek, bulion i ponownie mieszamy.
Cukinię myjemy, przecinamy na połowę i wydrążamy środek, do którego wkładamy mięso. Każdą oddzielnie zawijamy w folie aluminiową, posmarowaną wewnątrz olejem.
Grillujemy na dolnym ruszcie, w temp. ok. 190°C ok. 15 – 20 min. Pod koniec przekładamy cukinię (od str. mięsa) bezpośrednio na ruszy, na ok. 2 min.
Papryczki grillujemy.
Cukinie podajemy z papryczkami i grillowanym tostem posmarowanym serem camembert.
0 komentarzy