Sezonowe warzywa na patelni podsmażamy, mięso marynowane w sosie sojowym dokładamy, całość chwilę dusimy i z ugotowanym ryżem łączymy. Jak najwięcej świeżych ziół dokłdamy, na ostro doprawiamy i na jednej patelni, obiad dla rodziny mamy. Warzywa nutę słodyczy całości dodają, ale olej z ostrą papryką i pieprz pikanterii nadają. Soli mało dodajemy bo sosem sojowym i ziołami ją zastępujemy.
Składniki
na 4 porcje:
- 400 g filetu z indyka,
- 2 łyżki sosu sojowego grzybowego,
- 2 marchewki,
- 2 małe cukinie,
- 2 białe cebule,
- 200 g ryżu parboiled Cenos,
- pęczek szczypiorku,
- świeże listki mięty,
- pęczek zielonej pietruszki,
- 2 listki świeżego lubczyku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego papryka ostra.
Przygotowanie
Oczyszczony i osuszony filet z indyka kroimy na paski. Polewamy sosem sojowym, mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.
Równocześnie gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w pióra, marchew i cukinię w słupki. Na dużej patelni (głębokiej) rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z marchewką, dodajemy cukinię i całość podgrzewamy ok. 10 min, od czasu do czasu mieszamy. Można delikatnie oprószyć solą, żeby cukinia puściła sok.
Dodajemy mięso i całość dusimy pod pokrywą, aż mięso zmięknie (czas zależy od grubości pokrojonego mięsa).
Wszystkie zioła drobno siekamy, dodajemy do warzyw.
Na sam koniec dokładamy ugotowany ryż, mieszamy i dopiero doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całosć pozostawiamy na kilka minut pod pokrywą, żeby smaki się połączyły.
0 komentarzy