Mini bułeczki waniliowe z lukrem cytrusowym

15 lis, 2022 | BABECZKI, BOŻE NARODZENIE, PIECZYWO, SŁODKIE WYPIEKI, TŁUSTY CZWARTEK, WIELKANOC | 2 Komentarze

Malutkie bułeczki drożdżowe, delikatnie słodkie waniliowe, lukrem z dodatkiem soku z limonki pomalowane, na 2-3 kęsy zjadane. Malutkie kuleczki po upieczeniu się posklejają i jedno wielkie ciasto udają. Jednak z łatwością się odrywają i kształt bułeczek przybierają.
Ciasto z mąki pszennej uniwersalnej typ. 480 wyrobiłam, którą w sklepie na allegro zamówiłam. Tam wiele produktów znajdziecie, których w stacjonarnych sklepach nie znajdziecie. Link do sklepu:   https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-maka-szymanowska-uniwersalna-typ-480-11637378256
 

Składniki

na 64 szt.

ciasto:

  • 700 g mąki pszennej uniwersalnej typ. 480 Mąka Szymanowska chlebowa Polskie Młyny,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 200 ml mleka 2% tłuszczu,
  • 3 jajka L,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 100 g cukru białego,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12 g,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy,

lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • sok z ½  limonki,
  • 4 łyżki gorącej wody.

Przygotowanie

Zaczyn:
Do dużej miski wlać ciepłe mleko, dodać rozkruszone drożdże, cukier, 100 g mąki i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min w temperaturze pokojowej.

Ciasto drożdżowe:
Pozostałą mąkę przesiać przez gęste sito, wymieszać z solą. Do wyrośniętego zaczynu dodać roztrzepane jajka z olejem, kurkumą i cukrem z wanilią. Wlać olej, wsypać połową mąki, wymieszać za pomocą dużej drewnianej łyżki. Dołożyć pozostałą mąkę i wyrobić ręcznie na gładkie, elastyczne Ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min.
Rada: mąki do podsypania dodajemy tyle, żeby ciasto łatwo odchodziło od ręki, nie przyklejało się, a wszystko to zależy od wielkości użytych jajek.

Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, przekroić na 4 równe części. Uformować  kule, przekroić je na 4 części, wyjdzie 16 równych porcji, a je następnie podzielić na 4, razem będzie 64.

Z każdej porcji uformować kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) ułożyć w odstępach na dużej blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nastawić na 50°C, wyłączyć, włożyć bułeczki na ok. 30 min do wyrośnięcia. Wyciągnąć je z piekarnika, który należy nastawić na 185°C.  Piec w tej temp. ok. 12-15 min.

Lukier:
Cukier puder przesiać przez sitko do miseczki, żeby nie było żadnych grudek. Dodać sok z limonki,  wodę, całość ucierać za pomocą łyżki albo trzepaczki do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Rada: lukier można rozrzedzić, dodając odrobinę wody lub soku z limonki, jeśli jest za rzadki, należy dodać cukier pudru.
Upieczone bułeczki, lekko przestudzone posmarować lukrem za pomocą np. pędzla sylikonowego. Bułeczki można przechowywać w lodowce, będą miały chrupiący lukier.

2 komentarze

  1. Ania

    No i oooo…..od razu jak pani została ambasadorką drożdży….piekę mini bułeczki tylko u mnie z cynamonem i brązowym cukrem….ciasto super mięciutkie fajnie się z nim pracuje….

    Odpowiedz
    • Monika

      Dziękuję bardzo, jest mi niezmiernie miło 🙂 Życzę udanych wypieków 🙂 Smacznego :*

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl