Malutkie bułeczki drożdżowe, delikatnie słodkie waniliowe, lukrem z dodatkiem soku z limonki pomalowane, na 2-3 kęsy zjadane. Malutkie kuleczki po upieczeniu się posklejają i jedno wielkie ciasto udają. Jednak z łatwością się odrywają i kształt bułeczek przybierają.
Ciasto z mąki pszennej uniwersalnej typ. 480 wyrobiłam, którą w sklepie na allegro zamówiłam. Tam wiele produktów znajdziecie, których w stacjonarnych sklepach nie znajdziecie. Link do sklepu: https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-maka-szymanowska-uniwersalna-typ-480-11637378256
Składniki
na 64 szt.
ciasto:
- 700 g mąki pszennej uniwersalnej typ. 480 Mąka Szymanowska chlebowa Polskie Młyny,
- 30 g świeżych drożdży,
- 200 ml mleka 2% tłuszczu,
- 3 jajka L,
- ½ łyżeczki soli,
- 100 g cukru białego,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12 g,
- 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy,
lukier:
- 1 szklanka cukru pudru,
- sok z ½ limonki,
- 4 łyżki gorącej wody.
Przygotowanie
Zaczyn:
Do dużej miski wlać ciepłe mleko, dodać rozkruszone drożdże, cukier, 100 g mąki i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min w temperaturze pokojowej.
Ciasto drożdżowe:
Pozostałą mąkę przesiać przez gęste sito, wymieszać z solą. Do wyrośniętego zaczynu dodać roztrzepane jajka z olejem, kurkumą i cukrem z wanilią. Wlać olej, wsypać połową mąki, wymieszać za pomocą dużej drewnianej łyżki. Dołożyć pozostałą mąkę i wyrobić ręcznie na gładkie, elastyczne Ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min.
Rada: mąki do podsypania dodajemy tyle, żeby ciasto łatwo odchodziło od ręki, nie przyklejało się, a wszystko to zależy od wielkości użytych jajek.
Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, przekroić na 4 równe części. Uformować kule, przekroić je na 4 części, wyjdzie 16 równych porcji, a je następnie podzielić na 4, razem będzie 64.
Z każdej porcji uformować kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) ułożyć w odstępach na dużej blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 50°C, wyłączyć, włożyć bułeczki na ok. 30 min do wyrośnięcia. Wyciągnąć je z piekarnika, który należy nastawić na 185°C. Piec w tej temp. ok. 12-15 min.
Lukier:
Cukier puder przesiać przez sitko do miseczki, żeby nie było żadnych grudek. Dodać sok z limonki, wodę, całość ucierać za pomocą łyżki albo trzepaczki do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Rada: lukier można rozrzedzić, dodając odrobinę wody lub soku z limonki, jeśli jest za rzadki, należy dodać cukier pudru.
Upieczone bułeczki, lekko przestudzone posmarować lukrem za pomocą np. pędzla sylikonowego. Bułeczki można przechowywać w lodowce, będą miały chrupiący lukier.
No i oooo…..od razu jak pani została ambasadorką drożdży….piekę mini bułeczki tylko u mnie z cynamonem i brązowym cukrem….ciasto super mięciutkie fajnie się z nim pracuje….
Dziękuję bardzo, jest mi niezmiernie miło 🙂 Życzę udanych wypieków 🙂 Smacznego :*