Smażone razowe pierożki z gaszą gryczaną niepaloną i kapustą grillowaną

11 lip, 2015 | DANIA JARSKIE, KASZA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Ciasto z mąki razowej, bardzo zdrowej, farsz z kaszy gryczanej niepalonej z kapustą grillowaną połączonej, stworzyły z ziołami i przyprawami pierożki niepowtarzalne, w smaku niebanalne. 

Składniki

ciasto:

  • 250 g mąki razowej,
  • 50 g mąki poznańskiej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • 120 ml wody,

farsz:

  • 100 g kaszy gryczanej białej Kupiec,
  • 200 g grillowanej białej kapusty (opcjonalnie upieczonej w piekarniku),
  • garść natki pietruszki,
  • gałązka świeżego lubczyku,
  • 1 łyżeczka całego kminku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • mielona papryczka chili do smaku,
  • sól himalajska do smaku,
  • 1 małe jajko,
  • 1 -2 łyżki bułki tartej,

ponadto:

  • mąka razowa do podsypania,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie

Kapusta grillowana:

Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek – bazylia, doprawiamy solą, mielonym suszonym chili i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona.

Ciasto:

Mąkę mieszamy, dodajemy sól, jajko, wodę, olej i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Przekładamy do miseczki i przykrywamy na czas przygotowania farszu.

Farsz:

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 15 min, odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Kapustę miksujemy w robocie, albo kroimy bardzo drobno. Łączymy z kaszą, dodajemy posiekaną pietruszkę, lubczyk, doprawiamy, solą, pieprzem, chili do smaku. Na sam koniec mieszamy z jajkiem i dodajemy bułki tartej.

Pierogi:

Ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wycinamy kółka np. za pomocą szklanki. Wypełniamy farszem i sklejamy pierożki.

Pierożki smażymy partiami na głębokim, rozgrzanym oleju, z dwóch str. (jedna str. ok. 50 sek.) Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju.

Rada: kapustę można przygotować dzień wcześniej żeby zmiękła, można ją przepuścić przez maszynkę do mielenia o grubych otworach. Jeśli zostawimy duże kawałeczki mogą nam poprzebijać ciasto.

Kasza gryczana niepalona jest najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki. Posiada mniej intensywny, delikatny smak niż kasza gryczana palona. Jest sycąca, zdrowa, rozgrzewająca, łatwa w przyrządzaniu.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl