Ciasto z mąki razowej, bardzo zdrowej, farsz z kaszy gryczanej niepalonej z kapustą grillowaną połączonej, stworzyły z ziołami i przyprawami pierożki niepowtarzalne, w smaku niebanalne.
Składniki
ciasto:
- 250 g mąki razowej,
- 50 g mąki poznańskiej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta soli,
- 120 ml wody,
farsz:
- 100 g kaszy gryczanej białej Kupiec,
- 200 g grillowanej białej kapusty (opcjonalnie upieczonej w piekarniku),
- garść natki pietruszki,
- gałązka świeżego lubczyku,
- 1 łyżeczka całego kminku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- mielona papryczka chili do smaku,
- sól himalajska do smaku,
- 1 małe jajko,
- 1 -2 łyżki bułki tartej,
ponadto:
- mąka razowa do podsypania,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie
Kapusta grillowana:
Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek – bazylia, doprawiamy solą, mielonym suszonym chili i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona.
Ciasto:
Mąkę mieszamy, dodajemy sól, jajko, wodę, olej i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Przekładamy do miseczki i przykrywamy na czas przygotowania farszu.
Farsz:
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 15 min, odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Kapustę miksujemy w robocie, albo kroimy bardzo drobno. Łączymy z kaszą, dodajemy posiekaną pietruszkę, lubczyk, doprawiamy, solą, pieprzem, chili do smaku. Na sam koniec mieszamy z jajkiem i dodajemy bułki tartej.
Pierogi:
Ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wycinamy kółka np. za pomocą szklanki. Wypełniamy farszem i sklejamy pierożki.
Pierożki smażymy partiami na głębokim, rozgrzanym oleju, z dwóch str. (jedna str. ok. 50 sek.) Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju.
Rada: kapustę można przygotować dzień wcześniej żeby zmiękła, można ją przepuścić przez maszynkę do mielenia o grubych otworach. Jeśli zostawimy duże kawałeczki mogą nam poprzebijać ciasto.
Kasza gryczana niepalona jest najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki. Posiada mniej intensywny, delikatny smak niż kasza gryczana palona. Jest sycąca, zdrowa, rozgrzewająca, łatwa w przyrządzaniu.
0 komentarzy