Cudowne ciasto świątecznie nadziane, na każdą okazję polecane. Kajmak z piernikami zmieszany, na krążki z ciasta drożdżowego nakładany. Ciasto z rogali ułożone, po upieczeniu na porcje krojone. Można też luźniej na blaszce poukładać i jako samodzielne rogale zajadać.
Składniki
ciasto:
- 250 ml ciepłego mleka,
- 70 g masła,
- 2 jajka M,
- 20 g świeżych drożdży,
- 90 g cukru białego,
- ½ łyżeczka soli,
- 600 g mąki tortowej ekstra (w tym mąka do podsypania),
ponadto:
- 1 puszka ok. 510 g kajmak krówka,
- 150 g toruńskich pierników lukrowanych,
- cukier puder,
- sok z cytryny,
- 3-4 pierniki do rozkruszenia na posypkę.
Przygotowanie
zaczyn:
W dużej misce wymieszać drożdże w mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i 100 g mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia.
ciasto:
Masło rozpuścić, przestudzić, a jajka wymieszać z cukrem.
Do zaczynu dodać jajka, masło, sól i 450 g przesianej mąki (50 g mąki pozostawiamy do podsypania, ilość jej dodania zależy od wielkości jajek). Wyrobić ciasto na gładką, miękką masę, uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, ok. 30 min.
masa:
Kajmak przełożyć do miski, dodać rozkruszone pierniki i wymieszać, podzielić na 4 części. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 równe części.
Rada: należy przygotować papier do pieczenia, na przełożenie 1 krążka ciasta.
Dwie części ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Ciasto posmarować ¼ częścią masy krówkowo piernikowe, przykryć 2 krążkiem ciasta i delikatnie rozwałkować do ok. 30 cm. Na wierzch 2 krążka nałożyć masę, rozsmarować ją. Za pomocą nożyka do pizzy pokroić jak pizze, na 12 części. Zaczynając od zewnętrznej krawędzi, zwinąć na rogale, układać jeden koło drugiego w formie prostokąta, na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Rada: rogale układać końcówką zwinięcia do dołu.
Tę samą czynność powtórzyć z pozostałymi, dwoma porcjami ciasta. Rogale pozostawić na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Piec w 185°C na środkowym poziomie grzałka góra- dół ok. 15 – 20 min.
lukier:
Przesiany przez sitko cukier puder wsypać do miski. Dolać sok z cytryny i za pomocą łyżki bardzo dokładnie utrzeć, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Ciasto polać lukrem i od razu posypać piernikami.
Banalnie proste – dopiero jak się przeczyta przepis 🙂 – kradnę na stałe do domu
Zapraszam częściej 🙂 Pozdrawiam 🙂