Ciasto drożdżowe z nadzieniem kajmak piernik

29 gru, 2021 | BOŻE NARODZENIE, ROGALE, SŁODKIE WYPIEKI, TŁUSTY CZWARTEK | 2 Komentarze

Cudowne ciasto świątecznie nadziane, na każdą okazję polecane. Kajmak z piernikami zmieszany, na krążki z ciasta drożdżowego nakładany. Ciasto z rogali ułożone, po upieczeniu na porcje krojone. Można też luźniej na blaszce poukładać i jako samodzielne rogale zajadać.

Składniki

ciasto:

  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 70 g masła,
  • 2 jajka M,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 90 g cukru białego,
  • ½ łyżeczka soli,
  • 600 g mąki tortowej ekstra (w tym mąka do podsypania),

ponadto:

  • 1 puszka ok. 510 g kajmak krówka,
  • 150 g toruńskich pierników lukrowanych,
  • cukier puder,
  • sok z cytryny,
  • 3-4 pierniki do rozkruszenia na posypkę.

Przygotowanie

zaczyn:

W dużej misce wymieszać drożdże w mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i 100 g mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia.

ciasto:

Masło rozpuścić, przestudzić, a jajka wymieszać z cukrem.

Do zaczynu dodać jajka, masło, sól i 450 g przesianej mąki (50 g mąki pozostawiamy do podsypania, ilość jej dodania zależy od wielkości jajek). Wyrobić ciasto na gładką, miękką masę, uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, ok. 30 min.

masa:

Kajmak przełożyć do miski, dodać rozkruszone pierniki i wymieszać, podzielić na 4 części. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 równe części.

Rada: należy przygotować papier do pieczenia, na przełożenie 1 krążka ciasta.

Dwie części ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Ciasto posmarować ¼ częścią masy krówkowo piernikowe, przykryć 2 krążkiem ciasta i delikatnie rozwałkować do ok. 30 cm. Na wierzch 2 krążka nałożyć masę, rozsmarować ją. Za pomocą nożyka do pizzy pokroić jak pizze, na 12 części. Zaczynając od zewnętrznej krawędzi, zwinąć na rogale, układać jeden koło drugiego w formie prostokąta, na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Rada: rogale układać końcówką zwinięcia do dołu.

Tę samą czynność powtórzyć z pozostałymi, dwoma porcjami ciasta. Rogale pozostawić na ok. 30 min do wyrośnięcia.

Piec w 185°C na środkowym poziomie grzałka góra- dół ok. 15 – 20 min. 

lukier:

Przesiany przez sitko cukier puder wsypać do miski. Dolać sok z cytryny i za pomocą łyżki bardzo dokładnie utrzeć, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Ciasto polać lukrem i od razu posypać piernikami.

2 komentarze

  1. Winolo

    Banalnie proste – dopiero jak się przeczyta przepis 🙂 – kradnę na stałe do domu

    Odpowiedz
    • Monika

      Zapraszam częściej 🙂 Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl