Zapraszam na szybkie gotowanie, smaczne, zdrowe i kolorowe danie. Ryż gotujemy, w tym czasie pozostałe składniki przygotowujemy. Mięso z polędwiczek z indyka nie wymaga długiego podsmażania, po krótkiej chwili jest miękkie, gotowe do zjadania.
Składniki
- 400 g polędwiczek z indyka,
- 200 g ryżu pełnoziarnistego,
- 250 g cukinii,
- 300 g marchwi,
- 80 g selera,
- 1 pietruszka korzeń,
- 2 garście świeżego szpinaku,
- 3 szt. cebuli szalotki,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka masła,
- 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku,
- 1 płaska łyżeczka curry,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Umyte i osuszone mięso kroimy na małe kawałki, doprawiamy pieprzem i solą.
Warzywa obieramy i kroimy: cukinię pierwsze na plastry, następnie na paseczki, marchew na półplasterki, pietruszkę i selera w drobną kosteczkę, a cebulę np. na krążki.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Na duże, głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulkę, marchewkę, pietruszkę i selera. Dolewamy 1/3 szklanki gorącej wody i smażymy do jej odparowania. Następnie dodajemy cukinię, indyka, curry, lubczyk całość krótko smażymy. Polędwiczka jest delikatnym mięsem i nie potrzebuje długiego smażenia, a warzywa powinny być al dente. Dodajemy ugotowany i odcedzony (gorący) ryż, szpinak, masło i całość delikatnie mieszamy. Na sam koniec doprawiamy pieprzem do smaku.
Rada: jeśli mamy chłodny lub zimny ryż, bo wcześniej się ugotował, dodajemy go do mięsa, podgrzewamy, a dopiero wtedy dokładamy szpinak, któremu wystarczy tylko chwilka.
0 komentarzy