Ciasto na chleb czasem dużo mąki nie potrzebuje bo innymi składnikami się je zastępuje. Tym razem dużą ilość płatków owsianych, siemienia i słonecznika dodałam, i tylko z 100 g mąki zmieszałam. Chleb z pewnością bardzo zdrowy, w smaku wyjątkowy. Kiedy na cienkie kromeczki pokroimy to i tak się nim nasycimy.
Składniki
- 30 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłej wody,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 200 g łuskanego słonecznika,
- 100 g złotego siemienia lnianego,
- 150 g płatków owsianych,
- 100 g mąki żytniej,
ponadto:
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w wodzie.
Dodajemy płatki, siemię lniane, słonecznik, mieszamy i odstawiamy na 15 min, płatki nam spęcznieją.
Następnie dodajemy sól, mąkę i całość mieszamy, następnie wyrabiamy.
Ciasto będzie klejące, należy zwilżonymi dłońmi w wodzie uformować podłużny, nie wysoki bochenek. Obtaczamy go w mące i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch dowolnie nacinamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Pieczemy ok. 40 min w 180○C.
Świetny przepis na domowy chleb
Dziękuję i smaczny, przede wszystkim zdrowy 🙂