Chleb żytni pełnoziarnisty

16 lut, 2020 | PIECZYWO, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Ciasto na chleb czasem dużo mąki nie potrzebuje bo innymi składnikami się je zastępuje. Tym razem dużą ilość płatków owsianych, siemienia i słonecznika dodałam,  i tylko z 100 g mąki zmieszałam. Chleb z pewnością bardzo zdrowy, w smaku wyjątkowy. Kiedy na cienkie kromeczki pokroimy to i tak się nim nasycimy.

Składniki

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 200 g łuskanego słonecznika,
  • 100 g złotego siemienia lnianego,
  • 150 g płatków owsianych,
  • 100 g mąki żytniej,

ponadto:

  • mąka do podsypania.

Przygotowanie

Drożdże z cukrem rozpuszczamy w wodzie. 

Dodajemy płatki, siemię lniane, słonecznik, mieszamy i odstawiamy na 15 min, płatki nam spęcznieją.

Następnie dodajemy sól, mąkę i całość mieszamy, następnie wyrabiamy.

Ciasto będzie klejące, należy zwilżonymi dłońmi w wodzie uformować podłużny, nie wysoki bochenek. Obtaczamy go w mące i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch dowolnie nacinamy. 

Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

Pieczemy ok. 40 min w 180○C. 

2 komentarze

  1. minio

    Świetny przepis na domowy chleb

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję i smaczny, przede wszystkim zdrowy 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl