Domowe pieczywo jest pyszne, każdy o tym wie i jeśli tylko chce, to może ciasto samemu przygotować i z niego np. bagietki uformować. Upiec i zjadać pieczywo wyjątkowe, które jest zdrowe oraz świeże, pachnące i chrupiące.
Składniki
- 25 g świeżych drożdży,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 250 ml ciepłej wody,
- 400 g maki pszennej do drożdżowych wypieków,
- siemię lniane złote marki Kresto.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem, cukru i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostała część mąki, sól i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.
Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min w ciepłym miejscu. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.
(patrz zdjecia)
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, spłaszczamy na prostokąt. Ciasto składamy do środka, najpierw od dłuższego boku, później węższego. Tą czynność powtarzamy 3 – 4 razy. Formułujemy wałek, który dzielimy na 3 równe części. Każdą część ciasta jeszcze raz zagniatamy jw. Wystarczy raz wykonać tą czynność.
Ciastu nadajemy kształt podłużny o dł. ok. 20 – 25 cm i obtaczamy w siemieniu lnianym.
Takie bagietki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Papier między ciastem składamy jak harmonijkę, bagietki będą rosły w górę i nie skleją nam się podczas pieczenia.
Za pomocą ostrego noża ciasto nacinamy w kilku miejscach. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 min.
Bagietki pieczemy w 200°C ok. 15 – 20 min.
Rada: bagietki przed włożeniem do piekarnika można skropić wodą.
0 komentarzy