Ziemniaczane gołąbki ze smalczykiem – tradycji smak

3 mar, 2023 | DANIA GŁÓWNE, DANIA REGIONALNE, GOŁĄBKI | 0 komentarzy

Zapraszam na tradycyjne podkarpackie gołąbki z ziemniakami doprawiane smalczykiem z cebulki kawałeczkami. Gołąbki ziemniaczane moja babcia i mama przygotowywały i swoje przepisy na nie miały. Kiedy byłam dzieckiem, pierwszy raz je spróbowałam i na ich punkcie oszalałam. Mama na szybko przepis mi zapisała i na moje gołąbki z niecierpliwością czekała. Nie byłabym sobą, gdybym coś nie pozmieniała, gdybym trochę w przepisie nie namieszała. Do farszu smalczyk z cebulką dodałam i w kapuściane liście pozawijałam. Pod koniec pieczenia wierzch smalczykiem posmarowałam i cudowny smak uzyskałam. Babci, mamy przepis na gołąbki był sprawdzony, ale moje lekko zmodyfikowane smalczykiem z cebulką i wyczuwalnymi mięsa kawałeczkami doprawiane, zyskały większego aromatu, i niebanalnego smaku.

Składniki

  • 3 kg polskich ziemniaków,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku (na ostro),
  • sól do smaku,
  • ok. 260 g smalczyku z cebulką,
  • 1 główka białej kapusty (ok.  2 kg),
  • szklanka bulionu warzywnego.

Przygotowanie

Farsz:

Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane. Przełożyć na gęste sito, które należy umieścić w większym naczyniu (np. do misy), żeby sok do niej ściekł.  Dodać 1 łyżkę soli, wymieszać i odcisnąć ziemniaki.  Sok odlać, a do skrobi, która pozostała na dnie, dodać odciśnięte ziemniaki.

Połowę smalczyku delikatnie podgrzać, żeby się rozpuścił, dodać do ziemniaków i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Kapusta:

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć liście, ściąć delikatnie grubszą łodygę.

Gołąbki:

W liście kapusty pozawijać farsz.

Rada: do przygotowania gołąbków wybrać najładniejsze liście, pozostałe będą potrzebne do wyłożenia formy.

Dużą blachę od piekarnika wyłożyć liśćmi, na nich ułożyć strona łączenia gołąbki. Podlać bulionem, przykryć folią aluminiową. Piec ok. 1,5 godz. w 200°C, 15 min przed końcem ściągnąć folię, dodać smalczyk i zapiec do przyrumienia.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl