KONKURS
Ostatnio sałatek mi się zachciało, bo w porze jesiennej więcej witamin by się przydało. Idealnie się czuję jak Słońce świeci, jak na polu bawią się moje dzieci, ale jak zimno i z nieba deszcz leje, to wydaje mi się, że oszaleję. Moje dzieci dom do góry nogami przewracają, bo niespożytą energię mają, a mi jej ostatnio brakuje, humor nie dopisuje, dlatego chcę abyście mi energię w sałatkach zaproponowali i swoje przepisy pod tym postem zamieszczali.Chcę, aby sałatki były smaczne, zdrowe, ale też proste i kolorowe.Chcę, aby radością tryskały i magiczną, energetyczną moc miały, bo chcę, żeby moje dzieci ze mną szalały, a potem grzecznie spały.
Niech to będzie istny SAŁATKOWY ZAWRÓT GŁOWY – smakowity zastrzyk witaminowy.
NAGRODY
Za najlepszą sałatkę mojego zdania, książka „Sałatki” Ewy Wachowicz z autografem jest do wygrania.
Za II miejsce książka Michela Moran „Doradca smaku” powędruje, jak mi czyjaś sałatka bardzo posmakuje.
Regulamin konkursu:
- Konkurs trwa od 10.2015 do 12.11.2015 roku do godz. 24.00.
- Tematem konkursu jest SAŁATKOWY ZAWRÓT GŁOWY.Przepis Waszego autorstwa, należy zamieścić w komentarzu pod tym postem, podpisanym imieniem, nazwiskiem, bądź swoim Nickiem.
- Zdjęcie sałatki, Waszego autorstwa prześlijcie na adres mlem@interia.pl z dopiskiem „SAŁATKOWY ZAWRÓT GŁOWY”, a w wiadomości podajcie, jak się podpisaliście pod postem. Zdjęcia będą publikowane w albumie konkursowym na moim FB https://www.facebook.com/monikismakolyki/.
- Sponsorem nagród jestem ja – Moniki Smakołyki.
- Organizatorem konkursu jest blog http://monikismakolyki.blogspot.com/
- Będzie mi bardzo, ale to bardzo miło jeśli polubicie na FB Moniki Smakołyki https://www.facebook.com/monikismakolyki
- Proszę udostępnij post konkursu znajdujący się na FB.
- W momencie przesłania zdjęcia i przepisu, jednocześnie wyrażacie zgodę na publikację.
- Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 13.11.2015 roku na moim blogu i FB wraz z nagrodzonymi przepisami.
- Ze wszystkich przepisów wybiorę 2 moim zdaniem najsmaczniejsze, najciekawsze zgłoszenia.
- Nagrody zostaną wysłane tylko na terenie Polski.
- Nagrody zostaną wysłane w ciągu 14 dni roboczych, od otrzymania danych zwycięzców.
- Możecie wysłać po dwa zgłoszenia.
ZAPRASZAM
Sałatka warstwowa z brokułem,pomidorem,ogórkiem,jajem
To sałatka , która zrobi "wielkie wejście"na każdym rodzinnym spotkaniu.
Sałatka warstwowa warzywna.
Wykonanie proste.
Kilka składników i gotowe! Ilość zależy od naczynia jakie posiadacie i ilości jaką chcecie zrobić.
Składniki
-brokuł
-jaja
-pomidor
-ogórek gruntowy
-sos Remulada Duńska
Wykonanie
Ugotuj jaja na twardo.
Rozdziel brokuła na róże i ugotuj "na chrupiąco", do wody dodaj ocet, nie utracą koloru.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i szybko wrzuć do zimnej wody, wyciąg, pokrój w plastry.
Ogórka obierz, pokrój w plastry.
Na dno płaskiego naczynia poukładaj różyczki brokuła i polej sosem, następnie dodaj plastry pomidora tak,by lekko nachodziły na siebie, znów sos.
Na wierzch plasterki ogórka – też muszą na siebie nachodzić i znów sos.
Ostatnia warstwa to ćwiartki jajek.
I sos.
Potem już tylko dekoracja.
Do lodówki- do schłodzenia.
🙂 dziękuję 🙂
Sałatka caprese to chyba najprostsza sałatka pod słońcem, zdrowa, aromatyczna, pełna wakacji…Pochodzi z regionu Campania w południowych Włoszech, a swoją nazwę zawdzięcza wyspie Capri.
Najczęściej spotykana w Neapolu i okolicach. To rodzaj włoskiego antipasto, które podobnie jak bruschetta, podajemy przed daniami głównymi, lub jako przekąskę pomiędzy.
Ważnym "elementem" tej sałatki są pomidory- powinny być soczyste, pełne słońca i słodyczy. Oliwa z oliwek najwyższej jakości, jeśli jest tłoczona przez gospodarzy, to będzie gęsta i ciemnozielona, a w smaku lekko pikantna. Będzie pachniała świeżo zerwaną oliwką , której skórkę natniecie paznokciem, wyczuwając zapach ostry , zdecydowany.
W caprese kluczowa rolę gra również mozarella, jeśli jest to mozarella di bufala, to zapewne będzie pyszna!
Na koniec listki bazylii. Dekoracja i podkreślenie smaku.
Wykonanie – plastry mozarelli, przekładamy plastrami pomidora, solimy, dodajemy oliwy z oliwek i bazylię.Można dosmaczyć pieprzem.
Dziękuję – smaczna i prosta 🙂
SAŁATKA GRECKA
Sałatka grecka jest prosta w przygotowaniu, istnieje kilka wariantów tej chrupiącej przystawki.
Ważny jest sos.I zachowanie proporcji.
Składniki
• sałata lodowa
• czarne oliwki
• zielone oliwki
• pomidory koktajlowe
• pomidory śliwkowe
• kolorowa papryka
• ser feta
• ogórek gruntowy
• oliwa z oliwek
• cytryna lub ocet
• czosnek
• bazylia listki
• cebula dymka lub szczypior
Sos- to bardzo ważne ,aby zostały zachowane w tym sosie proporcje – oliwy z oliwek w stosunku do soku z cytryny lub octu winnego.
Czyli np.6 łyżek oliwy i 2 łyżki octu.Oliwy musi być zawsze trzy razy więcej niż soku.
Oliwę z oliwek, sok, czosnek przeciśnięty przez praskę mieszam dokładnie, odstawiam.
Składniki na sałatkę odpowiednio kroję na kawałeczki.
Dodaję na koniec ser.
Mieszam delikatnie.
Przed samym podaniem dosmaczam sosem.
Sałatka grecka gotowa.
Dziękuję z słoneczne greckie smaki 🙂
"Sałatka z kukurydzą i ananasem "
Ananas –1 puszka
Kukurydza –1 puszka
Szynka – 30 dag
Seler – 1 słoiczek
Jajka na twardo – 4 szt
Ser żółty- 10 dag
cebula dymka -1 szt
majonez
sól
pieprz
Ananasa i kukurydze odsączyć z zalewy, kukurydze wsypać do miski, ananasa pokroić na kawałki, jajka obrać, pokroić w kostkę, seler odsączyć z zalewy, lekko pokroić i dołożyć do miski. Szynkę i ser pokroić w kosteczkę. Małą dymkę łącznie ze szczypiorkiem posiekać. Posypac solą i pieprzem, wymieszać z majonezem, wstawić na ok. 30 min do lodówki.
Znam i bardzo lubię 🙂 Dziękuję za przypomnienie 🙂
ŁOSOŚ W SZUWARACH
Sałatka to bardzo ciekawe połączenie łososia ze zdrowymi, bogatymi
w witaminy zielonymi warzywami. Szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna a do tego efektownie wygląda na talerzu.
Składniki:
500g fileta z łososia
1 pęczek kopru
sok z 1/2 cytryny
pieprz cytrynowy
350g zielonego mrożonego groszku
1 duży ogórek zielony
1 opakowanie mix sałat z roszponką
Sos:
150ml śmietany 12%
4 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki miodu
świeżo zmielony pieprz
sól
Wykonanie:
1. Filety z łososia pozbawić skóry i pokroić w grubszą kostkę, następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć posiekanym koperkiem i pieprzem cytrynowym. Kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około
25 minut.
2. Sos:
Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i wstawić do lodówki.
3. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.
4. Zielonego ogórka obrać i pokroić w plasterki a mix sałat umyć i osuszyć.
5. Mix sałat, ogórek i groszek wymieszać w salaterce, na wierzchu ułożyć łososia i całość polać sosem. Ewelina P
Za rybami nie przepadam, ale łososia bardzo , ale to bardzo lubię 🙂
1. Sałatka z pieczonym burakiem, serem kozim i orzechami
Gdy sałatka jest Twoim głównym daniem obiadowym, proponuję opcję z grillowanym kurczakiem. Jeśli chcesz przygotować sałatkę na kolację – wersja wegetariańska będzie lżejsza.
Składniki na 1 porcję:
miks sałat, najlepiej z rukolą
1 duży lub 2 małe buraki
60-80 g koziego sera, ja użyłam w roladce (alternatywnie dobrze będzie również smakować z fetą)
2 łyżki orzechów macadamia lub nerkowców, najbardziej smakują mi do tej sałatki (ale są też mniej zdrowe) solone
150 g piersi z kurczaka
sos balsamiczny – przepis niżej
Przygotowanie:
1. Dzień wcześniej lub w tym samym dniu należy upiec buraki. W tym celu nastaw piekarnik na 200 stopni. Następnie opłucz buraki, osusz je ręcznikiem papierowym, połóż po jednym buraku na przygotowanym arkuszu folii, posól, popieprz świeżo zmielonym pieprzem, możesz dodać też ulubionych ziół jak tymianek czy majeranek. Zawiń każdego buraka w osobną kieszonkę z folii, włóż na blaszce do piekarnika i piecz około 1 – 1,5 godziny (w zależności od wielkości buraka). Aby mieć pewność, że burak jest już gotowy – po godzinie pieczenia sprawdź czy jest już miękki.
2. Piersi z kurczaka opłucz i osusz. Upiecz na patelni grillowej lub grillu elektrycznym całą pierś z kurczaka, a następnie pokrój ją na plasterki.
3. Po upieczeniu buraków wyjmij je z folii i delikatnie obierz. Skóra powinna odchodzić bez problemu. Obrane warzywo pokrój w plasterki grubości ok. 5 mm.
4. Na talerzu rozłóż sałatę, dodaj pokrojony w plastry kozi ser, buraki i filet z kurczaka, posyp orzechami. Na koniec polej sosem balsamicznym (kupionym w sklepie typu Kuchnie Świata lub zrobionym samemu w domu).
Sos balsamiczny:
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka miodu
sól i pieprz do smaku
Wszystko wymieszaj w słoiku lub miseczce aż do połączenia składników.
2. Sałatka z kurczakiem, serem roquefort, orzechami i konfiturą z czerwonej cebuli
Składniki:
2 porcje:
300 g piersi z kurczaka
olej do smażenia, sól, pieprz
ok. 20 orzechów włoskich
100 g sera roquefort
2 małe lub 1 duża gruszka
1 łyżka cukru
konfitura z czerwonej cebuli (przepis niżej)
miks sałat
oliwa z oliwek
1. Przygotuj konfiturę z czerwonej cebuli – przepis niżej.
2. Przekrój gruszkę na pół, a następnie każdą połówkę pokrój na cienkie paski. Rozgrzej patelnię (na sucho lub ewentualnie z niewielką ilością masła), wrzuć gruszki i posyp je łyżką cukru. Smaż przez ok. 30 sekund, ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, a gruszki lekko zmiękną (staraj się uniknąć zbyt miękkiej konsystencji owoców). Zdejmij gruszki z patelni.
3. Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Pokrój filety z kurczaka w plasterki grubości ok. 0,5 – 1 cm, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć mięso na patelnię i smaż przez kilka minut z dwóch stron, aż będzie gotowe. Zdejmij z patelni.
4. Na talerzu rozłóż sałatę, skrop oliwą z oliwek, dodaj karmelizowaną gruszkę, usmażonego kurczaka, ser roquefort pokrojony na kawałki i orzechy. Na wierzch w kilku miejscach połóż konfiturę z cebuli (około 5-6 łyżeczek).
Konfitura z czerwonej cebuli
Składniki:
dla 4-6 osób
50 g masła
4 czerwone cebule (ok. 700 g) pokrojone w piórka
55 g cukru
180 ml czerwonego wina wytrawnego
60 ml octu balsamicznego
Przygotowanie:
1. Na dużej patelni roztop masło. Wrzuć pokrojone cebule, posyp je cukrem i smaż przez ok. 20 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
2. Po tym czasie wlej wino i ocet, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i duś bez przykrycia przez 30 minut, aż konfitura zgęstnieje.
Ciekawe smaczne połączenia 🙂
Sałatka z kabanosem i makaronem orkiszowym
Delikatna sałatka z drobiowymi kabanosami i makaronem orkiszowym. Idealna do pracy jak i na podwieczorek.
2 kabanosy drobiowe
200 g makaronu orkiszowego wstążki
340 g kukurydzy
Pęczek rzodkiewki
200 g pomidorków koktajlowych
3 łyżki majonezu
Sól
Pieprz
Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie ok. 5 minut. Makaron orkiszowy jest bardzo delikatny i wymaga krótszego gotowania. Kabanosy kroimy w kółeczka, pomidorki i rzodkiewki w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy na durszlaku. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem.
Autor: Wioleta Szczepańska
Makaron – to co lubię 🙂
Dietetyczny kurczak na jogurcie z ciecierzycą, szpinakiem i groszkiem cukrowym
Dietetyczne i bardzo lekkie danie w formie sałatki. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, lekki obiad czy kolacja.
600 g filetu z piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz z młynka
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżeczka cząbru
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki sezamu
3 łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
100 g ciecierzycy
5 różyczek brokuła
100 g szpinaku baby
50 g groszku cukrowego
0,5 szklanki bulionu
Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy go solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i cząbrem. Dokładnie mieszamy i wlewamy sok z limonki, dodajemy sezam i jogurt naturalny. Mięso odstawiamy na 10 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy umyty i osuszony szpinak, delikatnie go podsmażamy. Następnie dokładamy kurczaka. Po 5 minutach wsypujemy ciecierzycę i pokrojone na mniejsze kawałki różyczki brokuła. Podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodajemy obrany groszek cukrowy. Przygotowanie gotowego dania zajmuje ok. 35 minut.
Autor: Wioleta Szczepańska
Smaczna i zdrowa 🙂
Makaronowa sałatka w koszyczkach
Składniki
– oliwa z oliwek,
– sok z cytryny,
– przyprawy: sól, chili, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie,
– 250g makaronu "kolanka ozdobne",
– puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (125g),
– pomidory z puszki (400g),
– średnia cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– szczypiorek,
– 5 cytryn na "koszyczki".
Sposób przygotowania
1. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory. Mieszamy tak, aby postał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
2. Za pomocą specjalnego nożyka " z ząbkiem" lub zwykłego małego noża wycinamy ząbki w cytrynie. Zaczynamy od środka uwzględniając miejsce na rączkę.
3. Do gotowych koszyczków wkładamy makaron z sosem i tuńczykiem oraz posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Pozdrawiam,
Edyta Bracka
Fajnie podana, ciekawa propozycja 🙂
4 składnikowa sałatka brokułowo – kalafiorowa
1 kalafior
1 brokuł
5 jajek
3 pomidory (około 500g)
1. Zagotować wodę w dużym garnku, gdy będzie wrzała posolić.
2. Jajka nastawić i gotować 10 minut na twardo.
3. Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić na gotującą się wodę – gotować al dente (sprawdzamy miękkość widelcem, ważne by go nie przegotować)
4. Brokuł podzielić na różyczki.
5. Kalafiora wyjąć na durszlak i pozostawić do wystudzenia.
6. Do wody, w której gotował się kalafior wsypać łyżeczkę cukru i wycisnąć sok z 1/4 cytryny.
7. Wrzucić brokuł, gotować al dente. Brokuł odcedzić.
8. Jajka obrać pokroić na ćwiartki.
9. Pomidory umyć, pokroić w ósemki.
10. Układać na talerzu, by wyszła nam ładna kolorowa kompozycja.
Klaudia Cebula z bloga zaklecienaszczescie.blogspot.com
4 składniki i wychodzą sałatkowe smakołyki 🙂
Sałatka fitness ze śledziem "udająca" ananasa
SKŁADNIKI:
1. 0,5 kg filetów śledziowych octowych bez skóry
2. Słoiczek selera konserwowego
3. Puszka kukurydzy
4. Puszka ananasa
5. 4 ugotowane w mundurkach ziemniaki
6. Puszka groszku konserwowego
7. 20 dag połówek orzechów włoskich
8. Słoiczek majonezu
DODATKOWO:
1. Połówki orzechów włoskich do dekoracji
2. Szczypior
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Filety śledziowe kroimy w półcentymetrowe kawałki.
2. Seler, kukurydzę i groszek odcedzamy z zalewy.
3. Odcedzonego ananasa kroimy w kostkę.
4. Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
5. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy połówki orzechów włoskich, majonez i delikatnie mieszamy.
6. Sałatkę wykładamy na półmisek, formując ją w kształt połówki ananasa, dekorujemy połówkami orzechów i szczypiorem.
7. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
Smacznego! 🙂
Katarzyna Prosińska
kazikonda0@o2.pl
Aż szkoda jeść tego śledzia 🙂
Sałatka Wybuchowy tuńczyk
Smaczna sałatka, która jest doskonałym przykładem na nowoczesne połączenie tuńczyka z idealnie współgrającymi a zarazem zaskakującymi smakami. Super pomysł na wiosenną kolorową i ciekawą sałatkę.
Składniki:
1 opakowanie mieszanki mix sałat
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
270g sera feta
1 granat
5 łyżek majonezu
170g śmietany 18%
2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
1. Mix sałat umyć i osuszyć.
2. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
3. Ser feta pokroić w małą kostkę.
4. Sos:
Majonez wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny i schłodzić w lodówce.
5. Sałatkę układać warstwami: połowa mixu sałat, połowa tuńczyka, połowa sera feta, połowa granatu, połowa sosu, pozostała ilość mixu sałat, pozostała część tuńczyka, pozostała część sera feta, polać pozostałą ilością sosu i udekorować resztą granatu.
Ewelina P linka2107.88@o2.pl
Dziękuję za smaczną propozycję 🙂
Sałatka z suszonymi pomidorami i salami
Składniki:
* 30 dag makaronu
* słoik suszonych pomidorów
* 10 dag salami
* 10 dag żółtego sera
* 1 średnia cebula
* 10 dag czarnych oliwek
sos:
* 8 łyżek zalewy z pomidorów
* łyżka oregano
* łyżka ziół prowansalskich
* 2 ząbki czosnku
* sól, pieprz
Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Suszone pomidory, salami, żółty ser kroimy w podłużne paseczki. Cebulę kroimy w piórka a oliwki przekrawamy na pół. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy.
Suszone pomidory bardzo, ale to bardzo lubię 🙂
Sałatka zacierkowa z porem
Składniki:
* 1 por
* puszka kukurydzy
* 25 dag szynki
* 2 pęczki natki pietruszki
* majonez
* sól, pieprz
Zacierki:
* 40 dag mąki
* 4 jajka
* szczypta soli
Sposób przygotowania: Składniki na zacierki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Odrywamy małe kawałki i formujemy kluseczki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Por kroimy w półplasterki, szynkę w podłużne paseczki. Natkę drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dziękuję bardzo 🙂
dynia z kozim serem
przepis na dwie porcje
SZAFRANOWE PÓŁKULE
60 ml smietany kremówki
25 ml mleka
1 łyżeczka żelatyny
sól i szczypta szafranu do smaku
Śmietanę i mleko lekko podgrzać-nie doprowadzać do wrzenia ! następnie odlać troszkę i wsypać żelatynę mieszając by się rozpuściła i wlać ponownie do śmietany z mlekiem ,doprawić do smaku .Wlać do foremek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia.
MUS DYNIOWY
200 gram ugotowanej do miękkości dyni piżmowej
1 łyżka śmietany kremówki
sól i gałka muszkatołowa do smaku
Dynie blenujemy dodając do niej śmietanę i przyprawy . Dekorujemy talerz.
MUS ŚLIWKOWY
garść śliwek suszonych gotować około 8 minut – blendujemy i dekorujemy talerz.
KOZI SER
150 gram sera koziego
mąka do obtaczania
oliwa do smażenia
Ser kroimy w plastry obtaczamy w jajku i mące i smażymy na średnim ogniu z każdej strony do zrumienienia. Należy zachować delikatność przy przewracaniu . Można podawać na gorąco lub zimno.
DODATKOWO
złoty burak
czerwony burak
marchew ugotowana
kawałek ogórka świeżego
roszpunka
boćwina
marchewka purpurowa
Dużo ciekawych rozwiązań smakowych 🙂 fajnie 🙂
sałatka z kurczakiem i grillowanym czosnkiem
KURCZAK
1 filet z kurczaka
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka zmielonej kolendry , gorczycy białej , kminku oraz ziela angielskiego
sól
Z przypraw i jogurtu przygotowujemy marynatę , wkładamy do niej mięso i marynujemy kilka godzin wkładając do lodówki.
Mięso wyjmujemy z marynaty zdejmując delikatnie jej nadmiar , grillujemy około 5-7 minut z każdej strony.
CHRUPIĄCA MARCHEW
2 obrane marchewki
kilka gałązek rozmarynu
kawałek jabłka pokrojonego w cienkie paseczki
1 łyżka siemienia lnianego
sól , pieprz , cukier i sok z cytryny do smaku
2 łyżki oliwy
3-4 ząbki czosnku
Marchew kroimy wzdłuż w cienkie paseczki nożem albo obieraczką do warzyw , dodajemy jabłko , siemię lniane oraz grillowane ząbki czosnku dodając również oliwę i przyprawy . Wszystko razem mieszamy i na talerzu .
SOS KOPERKOWO-PIETRUSZKOWY
50 ml jogurtu greckiego
garść posiekanego kopru
garść posiekanej zielonej pietruszki
3 ząbki czosnku
sól , papryka chilli w proszku , cukier i sok z cytryny do smaku
ewentualnie kostka rosołowa drobiowa do smaku
Koper ,pietruszkę czosnek i jogurt blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji . Doprawiamy do smaku . Smarujemy dekoracyjnie na talerzu .
Smacznego 🙂
Dziękuję za smaczne sałatkowe urozmaicenie 🙂
Melonowa salatka
Skladniki:
pól melona (wydrazone kulki specjalna lyzka do wykrawania melona)
1 czerwona cebula
3 garscie rucoli
kilka swiezych malin
4 plasterki szynki serrano, porwanej w male kawalki
kilka pomidorków koktailowych, pokrojonych na polówki
1/2 opakowania prawdziwej greckiej fety
3 lyzki uprazonych na suchej patelni pestek dyni
Sos:
2 lyzki miodu
1 spora lyzka musztardy dijon
2 lyzki soku z cytryny/ octu jablkowego
2 lyzki oliwy z oliwek ze skorka z pomaranczy
1 lyzka musztardy francuskiej
2 lyzki soku jablkowego
Przygotowanie:
Na talerzu ulozyc rucole, a na niej reszte pokrojonych skladnikow. Wazne, by bylo ladnie ulozone 🙂 Wtedy salatka wyglada bardzo elegancko, efekownie, a co najwazniejsze – SMACZNIE!
Skladniki sosu wymieszac ze soba, najlepiej w sloiczku. Polac salatke tuz przed podaniem.
Smakuje idealnie z pieczona poledwiczka lub grillowanym kurczakiem.
Zdjecie przesylam na maila 🙂
monikakilinska[at]hotmail.com
Sos mnie intryguje 🙂 muszę spróbować
Kolorowo i zdrowo!
250g brokułów
90g fety
2 jajka
1 pomidor
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
15g płatków migdałowych
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy, najlepiej na parze, natomiast jaja gotujemy na twardo. Następnie robimy sos łącząc majonez z jogurtem i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Na talerzu układamy fantazyjnie ugotowane brokuły, pokrojone na ćwiartki jajka, pokrojonego w ósemki pomidora oraz pokrojoną w kostkę fetę. Wszystko polewamy przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego!
Lubię kolorowo i zdrowo 🙂
Sałatka z tortellini
Składniki:
1 opakowanie tortellini
1 ogórek,pokrojony w półplasterki
1 czerwona cebula,pokrojona w plasterki
1 brokuł ugotowany na półtwardo
1 opakowanie fety,pokrojonej w kostkę
garść suszonych pomidorów
3-4 łyżki płatków migdałów
1 sos grecki
Tortellini ugotuj według przepisu na opakowaniu,brokuł podziel na różyczki. Migdały upraż na suchej patelni.Warzywa,pomidory,ser i tortellini przełóż do salaterki.Dopraw solą i pieprzem,delikatnie wymieszaj.
Przygotuj sos grecki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Gotowym sosem polej sałatkę,na końcu posyp migdałami.
Ewa.W
Dziękuję za smaczną propozycję 🙂
Sałatka z chrupiącą marchewką i jaskółczym gniazdkiem
Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat
1 czerwona papryka
1 pęczek dymki
4 marchewki
5 jajek
2 łyżki natki pietruszki
40 dag. mielonego mięsa
2 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
6 łyżek oleju kujawskiego o smaku ostrej papryki , pomidorów i bazylii
1 łyżka octu winnego
Cukier, sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulkę dymkę pokroić w kostkę, a marchewki w paseczki. I smażyć na 3 łyżkach oleju kujawskiego o smaku ostrej papryki, pomidorów i bazylii ok. 10 minut. Pod koniec oprószyć solą i cukrem.
W garnku zalać wodą 4 jajka i gotować ok. 4 minut, a następnie przestudzić zimną wodą.
Mięso mielone wymieszać z natką pietruszki, jajkiem, ziołami prowansalskimi, doprawić solą i pieprzem. Wystudzone i obrane jajka oblepić masą mięsną i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć ok. 3 minut w głębokim oleju. Odsączyć.
Mieszankę sałat wymieszać z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką, przesmażoną marchewką z cebulą, szczypiorkiem oraz sosem przygotowanym z 1 łyżki octu winnego, 3 łyżek oleju, soli i pieprzu. Na wierzch wyłożyć jajka z mielonym mięsem.
Tatiana Jaworska
Odlotowa sałatka 🙂
Sałatka z mini mozarellą
Składniki:
1 sałata lodowa
2 pomidory
1 cebula czerwona
1 opakowanie mini mozzarelli
Kilka gałązek bazylii
Sos:
5 łyżek oliwy
3 łyżki octu winnego
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz
Szczypta suszonych ziół: bazylia, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Sałatę pokroić, dodać pokrojone w kostkę pomidory, cebulę, i drobno posiekaną bazylię. Z oleju, octu winnego, czosnku, suszonych ziół, soli i pieprzu przygotować sos. Do warzyw dołożyć mini mozzarelki i wszystko polać sosem. Delikatnie wymieszać i schłodzić w lodówce.
Tatiana Jaworska
Szybka, smaczna i z mozzarellą którą lubię 🙂
Sałatka z marynowanych buraków z rydzami i polskim serem Bursztyn
2-3 ugotowane i obrane buraki
200g Rydzy
garść rukoli i botwiny (do kupienia w mixach w markecie)
100g polskiego sera Bursztyn
Tymianek
olej rzepakowy tłoczony na zimno
ocet winny czerwony
miód
łyżka masła
sól i pieprz
Buraka kroimy w plasterki, wkładamy do miski i wlewamy tam zalewe złożoną z wody, octu, soli, miodu i świeżego tymianku. Odstawiamy go na 2 h do lodówki żeby się zamarynował. Rydze kroimy w paseczki i podsmażamy na rumiano na maśle, doprawiamy je pieprzem i solą. Kiedy grzyby ostygną a buraki poleżą sobie w marynacie składamy sałatkę. Tu jest dodowlność, ja poukładałem tak jak na zdjęciu, można wszystko wymieszać. Jako dressingu użyłem oleju rzepakowego a wykończyłem wszystko płatkami sera. Fajna i ciekawa propozycja podania rydzy w formie sałatki.
Sałatka z pestkami słonecznika
Składniki:
puszka ananasów w plastrach
200 g słonecznika łuskanego
5 jajek
2 jabłka
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki zalewy z ananasów
1 łyżeczka cytryny
6 łyżek majonezu
pieprz
Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Jabłka obrać ze skóry. Ananasa odsączyć. Wszystkie składniki pokroić w kostkę, dodać słonecznik i dokładnie wymieszać. W miseczce połączyć majonez, miód, sok z cytryny, pieprz i zalewę z ananasów. Dodać do sałatki. Całość dokładnie przemieszać.
Dominika S.
Chrupiąca sałatka z selerem naciowym
Składniki:
6 łodyg selera naciowego
½ puszki kukurydzy konserwowej
6 ogórków kiszonych
1 czerwona cebula (może być też zwykła)
200 – 250 g szynki
4 łyżki majonezu
sól, pieprz
Selera umyć, pokroić łodygi na mniejsze kawałki. Przełożyć do sitka. Przelać wrzącą wodą (w ten sposób pozbywamy się smaku goryczy). Wystudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulę i ogórki pokroić na większą kostkę. Wędlinę również pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski, przemieszać. Do warzyw dodać majonez, doprawić według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać.
Dominika S.
Sałatka Grilowanym cammembertem
Mix sałat
Ser cammembert
Pół pomarańczy
Konfitura z żurawiną
Mix sałat wykładamy na talerz
Na to fileciki z pomarańczy
Ser cammembert grilujemy i kładziemy gorący na sałatę. Całość polewamy 3 łyżkami cieplej żurawiny. Smacznego
moniap335
Moja sałatka z rukolą i fenkułem 🙂
Składniki:
– dwie duże garście rukoli
– garść sałaty lodowej (posiekanej)
– połowa fenkułu
– 100 g fety
– kilka małych pomidorków
– 5 pomidorów suszonych z zalewy
– 1 mała czerwona cebula
– kawałek ostrej papryczki (opcjonalnie)
– łyżka oleju z zalewy pomidorów
– łyżka wody
– łyżeczka musztardy Dijon
– łyżeczka miodu
– sól himalajska
– świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Do miski wrzucamy rukolę i sałatę lodową. Fenkuł kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do miski. Wrzucamy fetę, pokrojone pomidorki, cebulę oraz pomidory suszone, opcjonalnie dodajemy posiekaną drobno ostrą papryczkę. Przygotowujemy sos – do kubka wlewamy olej i wodę, dodajemy musztardę, miód, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Wymieszane warzywa przekładamy na talerz lub zostawiamy w misce i polewamy sosem. Podajemy samą lub z grzankami.
Smacznego 🙂
Pozdrawiam Marzena Sz.
Witam,
moja propozycja jest lekką i zarazem zdrową opcją dla dbających o to, co ląduje na śniadaniowym talerzyku. Moja córcia 14-letnia uwielbia zdrowe, domowej roboty pieczywo pełne ziarenek, z bananem. Kromkę takowego chlebka okłada plasterkiem chudej wędliny wędzonej z indyka i …. sięga po naszą ulubioną śniadaniową sałatkę 🙂
Proponuję … "ROZKOSZNĄ SAŁATKĘ Z TYMIANKIEM "
Składniki:
świeży tymianek w doniczce- użyję sporą garść
kilka gałązek mięty
1 opakowanie szpinaku świeżego
1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
4 mandarynki
garść oliwek zielonych lub czarnych
ser feta 1 opakowanie
olej orzechowy około 100 ml
sok z 1 limonki
pieprz kolorowy świeżo zmielony
kilka kropli sosu tabasco
4 ząbki czosnku
odrobina miodu gryczanego
Do salaterki układamy szpinak, podzielone na cząsteczki mandarynki, pokrojone oliwki, pomidorki pocięte w paski- dekorując salaterkę składnikami. Na wierzchu układamy ser feta pokrojony w kostkę i obtoczony w drobno poszarpanych ziołach: tymianek łączymy z odrobiną mięty posypujemy nimi fetę. Obracamy, by z każdej strony zioła "obkleiły go". Całość obficie dekorujemy ziołami poszarpanymi w spore kawałeczki lub cząstki.
Kolejno przyrządzamy sos : ścieramy czosnek na tarce dajemy do moździerza, następnie olej, sok, miód, pieprz, sos tabasco i kilka listków mięty- całość mieszamy i na chwilkę przed podaniem polewamy obficie salaterkę z ROZKOSZNYM REPERTUAREM PYSZNOŚCI.
Polecam serdecznie, smakuje obłędnie 😛
Pozdrawiam
Elżbieta Anna Kruczkiewicz