Połączenie kaszy z kiełbasą w cebuli i ogórkiem kiszonym, to takie nasze swojskie danie, którego przygotowanie, jest szybkie i banalne, ale w smaku idealne. Wszystkie składniki ze sobą współgrają i nasz głód zaspokajają. Danie jest pachnące, pestki słonecznika w kaszy chrupiące, kiełbasa w cebuli uduszona jest soczysta i fajnie podsmażona.
Składniki
- 200 g kiełbasy wędzonej z linii Premium marki Nove,
- 2 białe cebule,
- 150 g kaszy gryczanej,
- 1 łyżka zielonych oliwek w plasterkach,
- 3 łyżki pestek słonecznika,
- sos chili do smaku,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- świeży szczypiorek,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie
Cebulę kroimy w plastry i oprószamy solą. Z kiełbasy ściągamy skórkę (nie jest to konieczne), kroimy na mniejsze kawałki i nacinamy z dwóch stron. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy cebulą, kiełbasę i podsmażamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy chwilę, tak żeby kiełbasa wewnątrz zrobiła się gorąca. Ściągamy pokrywkę i całość podsmażamy.
W tym samym czasie gotujemy kaszę, na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Na suchej patelni prażymy słonecznik (część słonecznika odkładamy), dodajemy kaszę, oliwki i doprawiamy pieprzem i sosem chili.
Kaszę z prażonym słonecznikiem podajemy z duszona kiełbasą w cebuli. Całość posypujemy słonecznikiem i posiekanym szczypiorkiem. Do takiego dania najlepiej pasować będą ogórki kiszone.
0 komentarzy