Napiszę krótko, spróbujcie bo naprawdę są smaczne, szczególnie na ciepło, a maczane w syropie trzcinowym dają niesamowite, słodkie połączenie. Jeśli nie macie syropu to zastąpcie go płynnym miodem. Pyszne do mleka lub kawy
Składniki
na 12 bułeczek:
- 50 g świeżych drożdży,
- 400 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru brązowego,
- szczypta soli,
- 150 g rodzynek,
- 6 suszonych fig,
- syrop trzcinowy,
- masło do wysmarowania formy,
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą, tak aby je przykryła i odstawiamy na 5 min, odcedzamy. Rodzynki będą soczyste. Pamiętajmy, że zbyt długie namaczanie sprawi, że rodzynki będą za miękkie i się rozpadną.
W dużej misce za pomocą miksera mieszamy drożdże z 200 ml ciepłej wody, cukrem i 100 g mąki. Zaczyn drożdżowy przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy jajka, sól i mieszamy za pomocą miksera (widełki zmieniamy na haki, lub za pomocą zwykłej łyżki drewnianej). Powoli dodajemy mąkę, ciągle mieszając. Pod sam koniec wyrabiamy ręką, dodajemy rodzynki, oprószone mąką i zagniatamy ciasto tak, aby je równomiernie rozprowadzić.
W zależności od wielkości jajek jakich dodaliśmy do ciasta, będziemy dodawać tyle mąki, aby ciasto było elastyczne i gładkie (ma delikatnie przyklejać się do dłoni).
Formy do pieczenia babeczek smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Robimy kule, które wkładamy do foremek.
Figi kroimy na połowę i układamy po 1 kawałku na środek każdego ciasta. Wciskamy za pomocą palca.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ok. 25 min
5 min przed końcem pieczenia, każdą bułeczkę smarujemy syropem trzcinowym, za pomocą pędzla.
0 komentarzy