Ziemniaki ugotowane, wystudzone i ugniecione, z mąką, kaszą, solą i jajkiem na ciasto wyrobione, na paski pokrojone, w wodzie ugotowane, na pesto bazyliowym podgrzane, serem oprószone, pieprzem doprawione, jest propozycją dania jarskiego dla Ciebie koleżanko i kolego
Składniki
- 400 g ugotowanych ziemniaków,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 łyżka kaszy manny,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
pesto z bazyli:
- 2 garście świeżej bazylii,
- 6 zielonych oliwek bez pestek,
- 2 łyżki orzeszków piniowych,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 50 g startego sera żółtego np. parmezanu,
- sok z cytryny do smaku,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Pesto:
Do blendera dodajemy bazylię, czosnek, orzeszki pini, oliwki i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, ok. 1-2 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kopytka:
Ziemniaki ugniatamy i studzimy, dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajko, wyrabiamy na jednolite ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formułujemy wałki, kroimy na długie paski i wrzucamy na osoloną wrząca wodę. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy kopytka i całość mieszamy. Pesto powinno „przykleić” się do kopytek.
Na talerz przekładamy kopytka, posypujemy je startym serem, doprawiamy pieprzem, podajemy z świeżymi listkami bazylii.
O rety, jak to cudownie wygląda. 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
pyszne fotki, mniam :)))
Ewa, fotek nie jadłam – hihi 🙂