Ravioli bez użycia soli jest przygotowane, bo słony ser kozi i kapary w cieście zostało „schowane”.
Składniki
ciasto na ravioli:
- 220 g mąki pszennej,
- 2 całe jajka i jedno żółtko,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
pozostałe składniki:
- 100 g sera koziego ziołowego,
- świeży tymianek,
- 2 łyżki masła klarownego,
- 2 łyżki kapary,
- 1 jajko,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Ciasto:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, żółtko, oliwę, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być gładkie i twarde. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 5 godz. Możemy je przygotować dzień wcześniej lub rano. Dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy jak najcieniej. Żeby ciasto się nie kleiło, to podsypujemy mąką.
Na jednej z części ciasta nakładamy serek kozi, dodajemy do po jednym ziarenku kapary (ok. 1/2 łyżeczki serka na jedno ravioli). Ciasto pomiędzy nadzieniem smarujemy roztrzepany jajkiem (ciasto dobrze się sklei) i przykrywamy drugim płatem ciasta.
Palcami dociskamy przestrzenie pomiędzy nadzieniem i wycinamy za pomocą nożyka do ciasta.
Ravioli gotujemy w wodzie przez 2 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy igiełki tymianku i pozostałe kapary.
Ravioli polewamy masłem tymiankowym i doprawiamy pieprzem do smaku.
Mniam, pyszny przepis!
Dziękuję 🙂