Mazurki wielkanocne

20 mar, 2023 | SŁODKIE WYPIEKI, TARTA, WIELKANOC | 0 komentarzy

Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjne warstwowo są przygotowywane, marmoladami przekładane. Na świątecznych stołach pięknie się prezentują i wyjątkowo smakują. Z 400 g mąki ciasto kruche wyrobiłam, 2 podłużne foremki wyłożyłam, a żeby nic się nie zmarnowało, to ciasto w mniejszych foremkach na babeczki „wylądowało”. Jedno ciasto, a trzy pomysły na święta przygotowałam, do którego bakalie wykorzystałam.
Mazurek czekoladowo bakaliowy – czekoladę deserową zmieniłam na masę pralinkową, do której orzechy włoskie posiekane dorzuciłam i orzechami ziemnymi w karmelu delikatnie osłodziłam. Wierzch jajkami marcepanowymi z migdałem ozdobiłam i dobrze mazurka schłodziłam.
Mazurek przekładanka – ciasto po przestudzeniu marmoladą wieloowocową posmarowałam, na którą krem z białej czekolady dodałam, wiórkami kokosowymi  i cukiereczkami ozdobiłam. Masa delikatna, puszysta idealnie z kruchym ciastem się komponuje, a w połączeniu z mocno owocową marmoladą idealnie smakuje.
Fantazyjne babeczki  – ciasto marmoladą wypełniłam, białka z cukrem ubiłam, które fantazyjnie do nich dodałam i w piekarniku powolutku zapiekałam. Przed podaniem na wierzch, pokruszone, suszone owoce drzewa bochenkowego jackfruit (owoce drzewa bochenkowego) dodałam i dzięki nim egzotycznej słodyczy orientu nadałam.

Składniki

na dwa mazurki o wymiarach ok. 35/11 cm:

ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 1 łyżka cukry pudru,
  • szczypta soli,
  • 2 żółtka,
  • opcjonalnie 1-2 łyżki zimnej wody,

mazurek czekoladowo orzechowy:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 150 g gorzkiej czekolady, min 62% zawartości kakao,
  • 30 g masła (1 duża łyżka),
  • garść posiekanych bardzo drobno orzechów włoskich,
  • garść orzechów ziemnych w karmelu,
  • do dekoracji: jajka marcepanowe z migdałem,

mazurek przekładanka:

  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 50 g masła,
  • 200 g czekolady białej,
  • kokos wiórki,
  • 5 łyżek marmolady wieloowocowej,
  • posypka cukrowa kolorowa, rafaello do dekoracji.

Przygotowanie

Ciasto na dwie foremki:
Do mąki dodać sól, cukier i drobno pokrojone masło. Dołożyć żółtko i energicznie zagnieść ciasto, jeśli będzie się rozpadać, dodać  po 1 łyżce wody. Podzielić na dwie części, rozwałkować  na ok. 3 – 4 mm, aby pasowały do formy. Brzegi wyrównać i docisnąć do boków formy, dno ciasta nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce ok. 30 min.
Piecz w 210°C ok. 15 min.
Delikatnie wyjąć z formy i tę samą czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta, z tym że już nie trzeba schładzać.
Rada: jeśli zostanie ciasto, można przygotować ciasteczka lub upiec w foremkach na babeczki.

Mazurek czekoladowo bakaliowy:
Orzechy pokroić bardzo drobno, można też krótko zmiksować w blenderze.
Czekoladę podzielić  na kostki. W rondelku podgrzać śmietankę zdjąć  z ognia, dodać czekoladę i pozostawić  na ok. 2 min. Następnie trzepaczką energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Odczekać  chwilę (ok. 1-2 min), żeby masa delikatnie przestygła, dodać  miękkie masło i wymieszać trzepaczką. Masę połączyć z orzechami i przelać na przestudzone ciasto, ozdobić jajeczkami. Odstawić do lodówki na min. 2 godz.

Mazurek przekładanka:
Dno ciasta posmarować  marmoladą.
Krem biały: w kąpieli wodnej podgrzać  śmietankę,  rozpuścić w niej masło i białą czekoladę. Wymieszać  do powstania gładkiej masy. Po przestygnięciu schłodzić ok. 1 godz. w lodówce. Za pomocą trzepaczki utrzeć na puszystą masę,  przełożyć  na ciasto z marmoladą. Całość posypać wiórkami kokosowymi, ozdobić posypką cukrową i rafaello. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia.

Babeczki: dno posmarować  marmoladą, ubić 2 białka z cukrem pudrem ok. 120 g. Za pomocą szprycy, nałożyć na ciasto. Piec w temp 110°C ok. 40 min. Przed podaniem  wierzch,  posypać pokruszonymi, suszonymi owocami drzewa bochenkowego, czyli  jackfruit.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl