Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjne warstwowo są przygotowywane, marmoladami przekładane. Na świątecznych stołach pięknie się prezentują i wyjątkowo smakują. Z 400 g mąki ciasto kruche wyrobiłam, 2 podłużne foremki wyłożyłam, a żeby nic się nie zmarnowało, to ciasto w mniejszych foremkach na babeczki „wylądowało”. Jedno ciasto, a trzy pomysły na święta przygotowałam, do którego bakalie wykorzystałam.
Mazurek czekoladowo bakaliowy – czekoladę deserową zmieniłam na masę pralinkową, do której orzechy włoskie posiekane dorzuciłam i orzechami ziemnymi w karmelu delikatnie osłodziłam. Wierzch jajkami marcepanowymi z migdałem ozdobiłam i dobrze mazurka schłodziłam.
Mazurek przekładanka – ciasto po przestudzeniu marmoladą wieloowocową posmarowałam, na którą krem z białej czekolady dodałam, wiórkami kokosowymi i cukiereczkami ozdobiłam. Masa delikatna, puszysta idealnie z kruchym ciastem się komponuje, a w połączeniu z mocno owocową marmoladą idealnie smakuje.
Fantazyjne babeczki – ciasto marmoladą wypełniłam, białka z cukrem ubiłam, które fantazyjnie do nich dodałam i w piekarniku powolutku zapiekałam. Przed podaniem na wierzch, pokruszone, suszone owoce drzewa bochenkowego jackfruit (owoce drzewa bochenkowego) dodałam i dzięki nim egzotycznej słodyczy orientu nadałam.
Składniki
na dwa mazurki o wymiarach ok. 35/11 cm:
ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 1 łyżka cukry pudru,
- szczypta soli,
- 2 żółtka,
- opcjonalnie 1-2 łyżki zimnej wody,
mazurek czekoladowo orzechowy:
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 150 g gorzkiej czekolady, min 62% zawartości kakao,
- 30 g masła (1 duża łyżka),
- garść posiekanych bardzo drobno orzechów włoskich,
- garść orzechów ziemnych w karmelu,
- do dekoracji: jajka marcepanowe z migdałem,
mazurek przekładanka:
- 100 ml śmietanki 30%,
- 50 g masła,
- 200 g czekolady białej,
- kokos wiórki,
- 5 łyżek marmolady wieloowocowej,
- posypka cukrowa kolorowa, rafaello do dekoracji.
Przygotowanie
Ciasto na dwie foremki:
Do mąki dodać sól, cukier i drobno pokrojone masło. Dołożyć żółtko i energicznie zagnieść ciasto, jeśli będzie się rozpadać, dodać po 1 łyżce wody. Podzielić na dwie części, rozwałkować na ok. 3 – 4 mm, aby pasowały do formy. Brzegi wyrównać i docisnąć do boków formy, dno ciasta nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce ok. 30 min.
Piecz w 210°C ok. 15 min.
Delikatnie wyjąć z formy i tę samą czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta, z tym że już nie trzeba schładzać.
Rada: jeśli zostanie ciasto, można przygotować ciasteczka lub upiec w foremkach na babeczki.
Mazurek czekoladowo bakaliowy:
Orzechy pokroić bardzo drobno, można też krótko zmiksować w blenderze.
Czekoladę podzielić na kostki. W rondelku podgrzać śmietankę zdjąć z ognia, dodać czekoladę i pozostawić na ok. 2 min. Następnie trzepaczką energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Odczekać chwilę (ok. 1-2 min), żeby masa delikatnie przestygła, dodać miękkie masło i wymieszać trzepaczką. Masę połączyć z orzechami i przelać na przestudzone ciasto, ozdobić jajeczkami. Odstawić do lodówki na min. 2 godz.
Mazurek przekładanka:
Dno ciasta posmarować marmoladą.
Krem biały: w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę, rozpuścić w niej masło i białą czekoladę. Wymieszać do powstania gładkiej masy. Po przestygnięciu schłodzić ok. 1 godz. w lodówce. Za pomocą trzepaczki utrzeć na puszystą masę, przełożyć na ciasto z marmoladą. Całość posypać wiórkami kokosowymi, ozdobić posypką cukrową i rafaello. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia.
Babeczki: dno posmarować marmoladą, ubić 2 białka z cukrem pudrem ok. 120 g. Za pomocą szprycy, nałożyć na ciasto. Piec w temp 110°C ok. 40 min. Przed podaniem wierzch, posypać pokruszonymi, suszonymi owocami drzewa bochenkowego, czyli jackfruit.
0 komentarzy