Zapraszam na bardzo szybkie danie, którego przygotowanie, trwa tyle, co makaronu gotowanie i tylko składników zmieszanie. Kiedy makaron się gotuje, na patelni cebula czerwona się karmelizuje, pomidorki się podsmażają i z przyprawami mieszają. Dzięki temu, że wodą z gotującego makaronu warzywa podlewamy, to aromatyczny sos otrzymamy. Makaron dokładamy, delikatnie mieszamy i dla uzyskania niepowtarzalnego smaku ser w zalewie olejowej z Mango & Chili dodajemy i owocowo ostrą nutą czarujemy. Listkami bazylii ozdabiamy i gotowe w kilkanaście minut danie już mamy.
Składniki
- 150 g makaronu bavette – spaghetti płaskie,
- 4 garście pomidorków koktajlowych –pomarańczowe z czerwonymi,
- 1 opakowanie sera typu śródziemnomorskiego w kostkach, w zalewie olejowej z Mango & Chili 100 g,
- 1 cebula czerwona,
- 2 łyżki oleju rzepakowego z bazylią,
- sól do smaku,
- pieprz świeżo mielony do smaku,
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy,
- ½ łyżeczki cukru białego,
- na czubek łyżeczki mielonej słodkiej papryki wędzonej,
- chili suszona świeżo mielona do smaku,
- świeże listki bazylii.
Przygotowanie
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, w tym czasie przygotować pozostałe składniki.
Cebule obrać, pokroić w pióra, większe pomidorki przekroić na połowę.
Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z dodatkiem cukru (karmelizowanie), dodać pomidorki, doprawić solą, kurkumą paprykami i pieprzem. Podsmażyć 2 min, wlać dużą chochelkę wody z gotującego makaronu i podgrzewać jeszcze z 2 min, żeby zredukować część wody. Wymieszać z makaronem.
Makaron podawać z serem w kostkach (razem z zalewą) w zalewie olejowej z Mango & Chili oraz świeżymi listkami bazylii.
Smakowicie! 🙂
Dziękuję bardzo 🙂