Ta sałatka to istny zawrót głowy, smaczny kolorowy. Z kuskusu w ziołach przygotowana, z groszkiem, bobem, czerwoną cebulą, pomidorkami zmieszana, kiełkami z groszku ozdobiona, sokiem z cytryny doprawiona, pieprzem wyostrzona i dla cudownego, głębokiego smaku oliwą o smaku bazyliowym skropiona.
Składniki
- oliwa z oliwek Gallo (przyprawa bazyliowa o smaku bazyliowym),
- 150 g kuskusu,
- 1 średniej wielkości czerwona cebula,
- pęczek zielonej pietruszki,
- 2 garście listków świeżej bazylii,
- 200 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego),
- 300 g bobu (świeżego lub mrożonego),
- sól morska do smaku,
- pieprz czarny piezo mielony do smaku,
- kiełki zielonego groszku,
- 2 garście pomidorków koktajlowych,
- cytryna.
Przygotowanie
Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, przełożyć do miseczki, posolić, wymieszać z 2 łyżkami oliwy o smaku bazylii (cebula delikatnie zmięknie, nabierze fajnego smaku).
Bazylię z posiekaną pietruszką i ½ łyżeczką soli (najlepiej gruboziarnistej) rozetrzeć w moździerzu. Dodać do kuskusu, zalać ok. 400 ml letniej, przegotowanej wody, odstawić na ok. 30 min do spęcznienia.
Groszek, bób ugotować w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie z dodatkiem lodu (zachowają swój kolor). Bób obrać ze skórki.
Kuskus wymieszać z groszkiem, bobem, cebulą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać przekrojone pomidorki, kiełki groszku, całość polać oliwą i skropić sokiem z cytryny.
0 komentarzy