Sałatka – warzywno kuskusowy zawrót głowy z nutą bazylii

23 wrz, 2022 | DANIA JARSKIE, KUSKUS, SAŁATKI | 0 komentarzy

Ta sałatka to istny zawrót głowy, smaczny kolorowy. Z kuskusu w ziołach przygotowana, z groszkiem, bobem, czerwoną cebulą, pomidorkami zmieszana, kiełkami z groszku ozdobiona, sokiem z cytryny doprawiona, pieprzem wyostrzona i dla cudownego, głębokiego smaku oliwą o smaku bazyliowym skropiona.

Składniki

  • oliwa z oliwek Gallo (przyprawa bazyliowa o smaku bazyliowym),
  • 150 g kuskusu,
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • 2 garście listków świeżej bazylii,
  • 200 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego),
  • 300 g bobu (świeżego lub mrożonego),
  • sól morska do smaku,
  • pieprz czarny piezo mielony do smaku,
  • kiełki zielonego groszku,
  • 2 garście pomidorków koktajlowych,
  • cytryna.

Przygotowanie

Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, przełożyć do miseczki, posolić, wymieszać z 2 łyżkami oliwy o smaku bazylii (cebula delikatnie zmięknie, nabierze fajnego smaku).

Bazylię z posiekaną pietruszką i ½ łyżeczką soli (najlepiej gruboziarnistej) rozetrzeć w moździerzu. Dodać do kuskusu, zalać ok. 400 ml letniej, przegotowanej wody, odstawić na ok. 30 min do spęcznienia.

Groszek, bób ugotować w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie z dodatkiem lodu (zachowają swój kolor). Bób obrać ze skórki.

Kuskus wymieszać z groszkiem, bobem, cebulą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać przekrojone pomidorki, kiełki groszku, całość polać oliwą i skropić sokiem z cytryny.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl