Cały obiad na grillu został przygotowany i uważam, że był pyszny, udany. Wszystkim roladki smakowały, a warzywa słodyczą zaskakiwały. Efekt jest idealny, a smak genialny.
Składniki
- 5 plastrów schabu (kotlety),
- 5 plastrów boczku,
- 10 – 15 szparagów zielonych w zależności od grubości,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 3 -4 łyżki ajvaru łagodnego,
- świeży tymianek,
- olej rzepakowy Rzepakowy,
- przyprawa chilli do smaku,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
ponadto:
- batat,
- seler,
- marchew,
- cukier brązowy,
- masło.
Przygotowanie
Szparagi myjemy, suszymy i przez wygięcie w łuk odrywamy stwardniałą końcówkę.
Schab rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej, posypujemy przyprawą chili, doprawiamy solą i pieprzem.
W miseczce roztrzepujemy jajko widelcem, dodajemy ajvar, bułkę tartą, 1 łyżeczkę igiełek tymianku i mieszamy. Powinna powstać gęsta masa, ale łatwa do rozsmarowania. Jeśli jest za gęsta dodajemy ajvar, jeśli za rzadka bułki tartej.
Na każdy plaster mięsa nakładamy masę z ajvaru, na środku układamy szparagi, dwie, albo trzy szt. w zależności od ich grubości, mięso zwijamy na roladę. Owijamy ją plastrem boczku i oddzielnie każdą roladę zawijamy w folię aluminiową wysmarowaną olejem rzepakowym. Końcówki skręcamy jak cukierki.
Seler i marchewki obieramy, kroimy w słupki obtaczamy w oleju rzepakowym i zwijamy w folię aluminiową.
Batat myjemy (nie obieramy), suszymy i kroimy w grube plastry. Folię aluminiową smarujemy masłem, posypujemy cukrem, dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu, układamy na nim bataty i zawijamy.
Warzywa i roladę grillujemy na grillu, ok. 30 min., następnie rozwijamy z folii i na chwilkę układamy bezpośrednio na ruszcie żeby się przypiekły.
0 komentarzy