Chleb z cieciorki

9 lut, 2016 | PIECZYWO, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Składniki

  • 1 puszka – 400 g cieciorki,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 450 g maki pszennej,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • ponadto:
  • olej do wysmarowania formy,
  • mąka do podsypania.

Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy 100 g mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.

Cieciorkę odsączamy z zalewy, miksujemy za pomocą blendera.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy cieciorkę i całość miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę, kiedy ciasto będzie stawiało opór, wyrabiamy go ręcznie. Ma być elastyczne, lekko klejące.

Ciasto przekładamy do podłużnej foremki o wymiarach  ok. 25/12 cm (mała keksówka) wysmarowanej olejem i podsypanej mąką. Wierzch ciasta wyrównujemy dłonią zwilżoną w wodzie. Za pomocą ostrego noża, ciasto nacinamy w dwóch miejscach po długości. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.

Pieczemy ok. 30  min w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Po upieczeniu skórkę smarujemy wodą.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl