Jesień zachwyca nas kolorami i leśnym darami. Często po lesie spacerujemy i grzybów wypatrujemy. Do koszyka wkładamy i na różne sposoby przyrządzamy. Polecam risotto grzybowe ugotować i jego smakiem się delektować. Dzięki sposobowi przygotowania jest bardzo kremowy, a dodany suszony tymianek Appetita sprawia, że w smaku jest wyjątkowy.
Składniki na 4 porcje
czas przygotowania ok. 40 min
- 300 g leśnych grzybów (borowik, prawdziwek, koźlarz),
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 biała duża cebula,
- 250 g ryżu na risotto arborio,
- 1 l bulionu warzywnego,
- płaska łyżeczka suszonego tymianku Appetita,
- pieprz czarny mielony do smaku Appetita,
- sól do smaku,
- 40 g zimnego masła,
- 30 g ser grana padano,
- pęczek świeżego koperku.
Przygotowanie
Grzyby oczyścić, pokroić na różnej wielkości kawałki, a cebulę w kostkę.
W rondelku zagotować bulion i trzymać cały czas na małym ogniu.
Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebule, dodać grzyby i je podsmażyć.
Wsypać ryż, podgrzać ok. 2 min, ciągle mieszać aż ziarenka będą szkliste.
Do ryżu wlać część bulionu, tylko tyle, żeby go przykrył, delikatnie mieszać i stopniowo chochelka po chochelce dolewać bulion.
Rada: bulionu dolewać tylko tyle, żeby ryż go wchłaniał do momentu, aż będzie miękki o kremowej konsystencji.
Kiedy ryż będzie al dente dodać tymianek (zioła, przed podaniem należy rozkruszyć i rozetrzeć w dłoniach, aby wydobyć ich aromat), pieprz i podgrzewać do momentu aż stanie się miękki i kremowej konsystencji.
Risotto zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek, masło, posypać startym serem, doprawić solą i delikatnie wymieszać.
Podawać z koperkiem i płatkami sera.
0 komentarzy