Cebulkę i grzyby, które w lesie znalazłam, w kostkę pokroiłam, i na złoty kolor wysmażyłam. Kapustę kiszoną, drobno posiekałam, i z grzybami zmieszałam… Pappardelle na al dente ugotowałam, następnie do grzybów dodałam, dobrze doprawiłam, delikatnie połączyłam, zieleniną ozdobiłam, i ciekawe jesienny smak, bardzo szybko „stworzyłam”. Danie, które smakiem jesień przywołuje, naprawdę dobrze smakuje.
Składniki
- 200 g pappardelle,
- 2 duże białe cebule,
- 250 g leśnych grzybów np. podgrzybki, prawdziwki,
- 1 łyżka masła klarownego,
- 200 g kiszonej kapusty (bez marchewki),
- ½ łyżeczka kminku mielonego,
- sól do smaku,
- ½ łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
- nać pietruszki.
Przygotowanie
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Oczyszczone grzyby w niewielkie kawałki. Kapustę, jeśli jest za kwaśna i ma za dużo soku, to odciskamy, i bardzo drobno kroimy.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy grzyby, cebulę i całość wysmażamy. Dodajemy kapustę, przyprawy i całość dusimy na małym ogniu, od czasu, do czasu mieszamy.
W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie, makaron na al dente. Odcedzamy i gorący dodajemy do grzybów z kapustą. Całość mieszamy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jesienne pappardelle podajemy z listkami świeżej pietruszki.
grzyby i kiszona kapusta <3
<3 (* :*
A cóż złego w kapuście z grzybami, to jedno z najbardziej uświęconych tradycją połączeń. Tyle, że raczej z suszonymi. Muszę sprawdzić, niestety w przyszłym dopiero sezonie, jak to wypada ze świeżymi grzybkami. Sam przepis zatytułowałbym "Wykwintne łazanki" 🙂 I wcale się nie czepiam, lubię nawet te najzwyklejsze a co dopiero takie wyszukane 🙂
Komentarz wcześniej grzyby i kiszona kapusta jest zaznaczone serduszkiem <3 czyli dobre połączenie, a co do nazwy, owszem "Wykwintne łazanki" fajnie brzmi 🙂 Pozdrawiam