Na kruche ciasto upieczone, plastry szynki zostały położone, następnie kiszką ziemniaczaną wypełnione, na niej talarki z ziemniaków położone. Masą śmietanowo –jajeczną zalane i serem żółtym posypane. Po 40 min pieczenia, tarta gotowa była do jedzenia. ?Kiszka ziemniaczana Gzella idealnie miedzy kruche ciasto i talarki się wkomponowała, smaku i delikatności całej tarcie nadała. Danie smaczne, wyjątkowe, takie babcine, domowe.?
Składniki
ciasto (okrągła forma o średnicy 24 cm):
- 2 małe jajka,
- szczypta cukru,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 100 g zimnego masła,
- 250 g mąki pszennej,
- opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody,
- mąka do podsypania,
masa śmietanowo – jajeczna:
- 2 jajka,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- ½ łyżeczka soli,
- 100 ml śmietany 18%,
ponadto:
- 4 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella,
- 6 plastrów szynki wieprzowej wędzonej, surowej, dojrzewającej,
- 0k. 3-4 ziemniaki,
- 10 -15 g startego sera grana padano.
Przygotowanie
Ciasto:
Z wszystkich składników: mąki, jajek, soli, wody, masła wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciastem wykładamy dno i boki formy na tartę, nakłuwamy widelcem, aby nam się nie podniosło podczas pieczenia. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min.
Ziemniaki obieramy i kroimy na jak najcieńsze plasterki – talarki. Z kiszki ziemniaczanej zdejmujemy jelito i rozdrabniamy za pomocą widelca.
Masa śmietanowo – jajeczna:
Do roztrzepanych jajek dodajemy, śmietanę, koperek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przestudzone ciasto wykładamy szynką (dno i boki), następnie nakładamy kiszkę ziemniaczaną. Po wierzchu układamy talarki ziemniaczane, całość zalewamy masą śmietanowo – jajeczną i posypujemy serem.
Pieczemy w 200°C ok. 40 min.
Kocham taty, ale takiej jeszcze nie próbowałam!
jaglusia.wordpress.com/
Tarty są wyjątkowe, bo można wymyślać nowe oryginalne smaki 🙂