Tarta z kiszką ziemniaczaną

26 sty, 2017 | DANIA GŁÓWNE, TARTA, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Na kruche ciasto upieczone, plastry szynki zostały położone, następnie kiszką ziemniaczaną wypełnione, na niej talarki z ziemniaków położone. Masą śmietanowo –jajeczną zalane i serem żółtym posypane. Po 40 min pieczenia, tarta gotowa była do jedzenia. ?Kiszka ziemniaczana Gzella idealnie miedzy kruche ciasto i talarki się wkomponowała, smaku i delikatności całej tarcie nadała. Danie smaczne, wyjątkowe, takie babcine, domowe.?

Składniki

ciasto (okrągła forma o średnicy 24 cm):

  • 2 małe jajka,
  • szczypta cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 100 g zimnego masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody,
  • mąka do podsypania,

masa śmietanowo – jajeczna:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • ½ łyżeczka soli,
  • 100 ml śmietany 18%,

ponadto:

  • 4 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella,
  • 6 plastrów szynki wieprzowej wędzonej, surowej, dojrzewającej,
  • 0k. 3-4 ziemniaki,
  • 10 -15 g startego sera grana padano.

Przygotowanie

Ciasto:

Z wszystkich składników: mąki, jajek, soli, wody, masła wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciastem wykładamy dno i boki formy na tartę, nakłuwamy widelcem, aby nam się nie podniosło podczas pieczenia. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.

Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min.

Ziemniaki obieramy i kroimy na jak najcieńsze plasterki – talarki. Z kiszki ziemniaczanej zdejmujemy jelito i rozdrabniamy za pomocą widelca.

Masa śmietanowo – jajeczna:

Do roztrzepanych jajek dodajemy, śmietanę, koperek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przestudzone ciasto wykładamy szynką (dno i boki), następnie nakładamy kiszkę ziemniaczaną. Po wierzchu układamy talarki ziemniaczane, całość zalewamy masą śmietanowo – jajeczną i posypujemy serem.

Pieczemy w 200°C ok. 40 min.

2 komentarze

  1. Unknown

    Kocham taty, ale takiej jeszcze nie próbowałam!
    jaglusia.wordpress.com/

    Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    Tarty są wyjątkowe, bo można wymyślać nowe oryginalne smaki 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl