Żeberka z winnym sosem barbecue i żurawiną

21 sie, 2014 | DANIA GŁÓWNE, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Składniki

4 -6 porcji:

  • 1 kg żeberek,
  • sól morska do smaku,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • 400 ml wina czerwonego wytrawnego,
  • 6 łyżek żurawiny,
  • 2 okrągłe sery camembert (po 120 g),

 sos barbecue:

 

  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka cukru brązowego, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g pomidorów z puszki,
  • 50 g pikantnego ketchupu,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego, szczypta imbiru,
  • ½ łyżeczka sosu  czerwonej papryczki chili.

Przygotowanie

Przygotowanie żeberek:

Żeberka opłucz, przetnij na paski wzdłuż kości. Dopraw solą i pieprzem, zalej winem i odstaw na ok. 30 min do lodówki. Następnie poukładaj je na głębokiej brytfance i piecz w piekarniku ok. 80 minut (czas dostosuj do grubości żeberek) w 180°C. Kilka razy w czasie pieczenia odwróć żeberka, aby  jednakowo się upiekły z dwóch str.  Pod koniec pieczenia, podlej żeberka winem.

Przygotowanie sosu:

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij przez praskę. Pomidory zmiksuj i przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki. W garnku rozgrzej olei i podsmaż cebule z czosnkiem. Dodaj pozostałe składniki i duś ok. 30 min, często mieszając. Aby uzyskać gładką konsystencję, całość zmiksuj blenderem. Do sosu barbecue dodaj 100 ml wina, żurawinę i sos chili. Całość wymieszaj i zagotuj.

Ser camembert przekrój na dwie części i wstaw na 5 min do gorącego piekarnika.

Żeberka podajemy gorącym serem i winnym sosem barbecue z żurawiną.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl