Składniki
4 -6 porcji:
- 1 kg żeberek,
- sól morska do smaku,
- pieprz świeżo zmielony,
- 400 ml wina czerwonego wytrawnego,
- 6 łyżek żurawiny,
- 2 okrągłe sery camembert (po 120 g),
sos barbecue:
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka cukru brązowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g pomidorów z puszki,
- 50 g pikantnego ketchupu,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 1 łyżeczka sosu sojowego, szczypta imbiru,
- ½ łyżeczka sosu czerwonej papryczki chili.
Przygotowanie
Przygotowanie żeberek:
Żeberka opłucz, przetnij na paski wzdłuż kości. Dopraw solą i pieprzem, zalej winem i odstaw na ok. 30 min do lodówki. Następnie poukładaj je na głębokiej brytfance i piecz w piekarniku ok. 80 minut (czas dostosuj do grubości żeberek) w 180°C. Kilka razy w czasie pieczenia odwróć żeberka, aby jednakowo się upiekły z dwóch str. Pod koniec pieczenia, podlej żeberka winem.
Przygotowanie sosu:
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij przez praskę. Pomidory zmiksuj i przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki. W garnku rozgrzej olei i podsmaż cebule z czosnkiem. Dodaj pozostałe składniki i duś ok. 30 min, często mieszając. Aby uzyskać gładką konsystencję, całość zmiksuj blenderem. Do sosu barbecue dodaj 100 ml wina, żurawinę i sos chili. Całość wymieszaj i zagotuj.
Ser camembert przekrój na dwie części i wstaw na 5 min do gorącego piekarnika.
Żeberka podajemy gorącym serem i winnym sosem barbecue z żurawiną.
0 komentarzy