Na święta ciasteczka obowiązkowo robimy, wspólnie z dziećmi dekorować je lubimy. Każdy ozdabia według swoich umiejętności, dążąc powoli do doskonałości. Dzieci i tak są zadowolone, bo to ich ciasteczka ulubione. Małe, kruche, zabawne, świąteczne, dla nich to są ciasteczka „bajeczne”.
Składniki
na ok. 80 szt.
- 400 g mąki tortowej,
- 200 g mąki krupczatki,
- 150 g cukru pudru trzcinowego,
- 250 g zimnej margaryny,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka sody,
- 3 duże łyżki kakao,
- szczypta soli,
ponadto:
- białka,
- cukier puder,
- sok z cytryny,
- perełki dekoracyjne.
Przygotowanie
Ciastka:
Suche składniki: mąkę mieszamy z sodą, solą i kakao. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, którą rozkruszamy. Możemy też szybko, krótko zmiksować.
Dodajemy cukier puder, jajko i całość wyrabiamy (ręcznie lub w malakserze) do uzyskania gładkiej masy. Z ciasta formułujemy wałek i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.
Ciasto porcjami rozwałkowujemy na grubość maksymalnie 5 mm, wycinamy wzory np. choinki, gwiazdki, bałwanki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy porcjami w 180°C ok. 8 – 10 min na środkowym poziomie.
Ważne!
Żeby ciasto podczas wałkowania nam się nie przyklejało, rozdzielało, wałkujemy przez folię spożywczą. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min, szybko stwardnieją, łatwo je będzie przełożyć.
Lukier:
Proporcje 1 szklanka cukru pudru na 1 białko.
Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny. Lukier przekładamy do szprycy i tworzymy dowolne wzory. Ozdabiamy perełkami, zanim lukier przestygnie.
0 komentarzy