Zielone brukselki i brokuły połączyłam z pieczarkami, a śmietankę, ser wymieszałam z jajkami. W naczyniu żaroodpornym warzywa z pieczarkami poukładałam i masą jajeczną zalałam. Wszystko podczas pieczenia w jedną całość się połączyło i pięknie z wierzchu zarumieniło. Zapiekanka jest prosta do przygotowania, więc zapraszam do jej zrobienia i smakowania.
Składniki
- 500 g brukselki,
- 1 brokuł, ok. 300 g,
- 250 g pieczarek,
- 3 jajka,
- suszony czosnek,
- 100 g sera żółtego,
- 100 ml śmietanki 30%,
- świeży tymianek,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie
Brokuł myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Umytą brukselkę zalewamy wodą (wody tyle żeby przykryła tylko brukselkę) i gotujemy pod przykryciem na al dente, wówczas dodajemy brokuły i sól. Nie dolewamy wody. Brokuł ugotuje się na parze, powinny być al. dente., odcedzamy.
Pieczarki oczyszczamy, myjemy i suszymy. Jeśli są małe pozostawiamy je w całości, jeśli są większe przekrawamy na połowę lub ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy ok. 2-3 łyżki oleju i podsmażamy na nim pieczarki. Pod koniec delikatnie oprószamy solą. Mieszamy z brokułami i brukselką.
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy sól, pieprz i igiełki tymianku. Dolewamy śmietankę i dodajemy połowę startego lub pokrojonego drobno żółtego sera. Całość mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy warzywa z pieczarkami, posypujemy świeżo zmielonym czosnkiem (można użyć czosnku granulowanego lub świeżego). Zalewamy masą jajeczną i posypujemy pozostała częścią sera.
Zapiekankę pieczemy ok. 30 min w 200°C.
Brokuły i brukselka zasmakowały mi wyjątkowo. Jak nic mam już gotowy pomysł na obiad 🙂
Co myślisz o tym, żeby do zapiekanki dodać jeszcze trochę makaronu orkiszowego?
Jak najbardziej będzie pasował makaron, można tylko więcej dolać śmietanki do jajek. Życzę smacznego 🙂