Dynię zwykłą do niezwykle smacznego dania wykorzystałam, pierwsze ją z rozmarynem upiekłam, a potem farsz na gołąbki przygotowałam. Farsz to jednak nie sama dynia, bo ryż brązowy naturalny, cebulkę dołożyłam i mieloną słodką i ostrą papryką Appetita do smaku doprawiłam. W sparzone liście kapusty pozawijałam i w piekarniku wypiekałam. Smak gołąbków masłem palonym z rozmarynem i mieloną ostrą papryką podkreśliłam i rodzinę ugościłam. Wszystkim bardzo smakowały, stwierdzili, że delikatny farsz dyniowy z ostrą nutą papryki był doskonały.
Składniki
- 1 duża główka białej kapusty,
- 2 kg dyni zwyczajnej,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- pieprz czarny mielony do smaku Appetita,
- garść igiełek świeżego rozmarynu,
- 300 g ryżu brązowego naturalnego,
- sól do smaku,
- 50 g masła,
- 2 białe cebule, ok. 200 g,
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki Appetita,
- 1 płaska (do smaku) mielona ostra papryka do smaku Appetita,
ponadto:
- masło,
- świeży rozmaryn,
- mielona ostra papryka Appetita.
Przygotowanie
Kapusta:
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wyciąć głąb, liście sparzyć, odciąć gruby nerw.
Dynia:
Obraną i wydrążoną dynię pokroić na średniej wielkości kostkę, przełożyć do dużej miski, wlać olej, dodać igiełki rozmarynu, pieprz, 2 płaskie łyżeczki soli i wymieszać. Przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200°C ok. 25 min, (czas pieczenia zależy od wielkości pokrojonej dyni).
Połowę pokroić na kostkę wielkości ok. 1,5 – 1,5 cm, pozostałą dynię utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Farsz:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle z dodatkiem soli. Ryż przełożyć do dyni purée i pokrojonej w kostkę, dodać cebulę, mieloną słodką i ostrą paprykę, wymieszać.
Rada: doprawić solą i ostrą papryką własnego smaku.
Gołąbki:
Od grubszej strony liścia nałożyć farsz, zwinąć w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i zrolować. Żaroodporną formę wyłożyć pozostałymi liśćmi, ułożyć gołąbki. Kopiastą łyżkę masła rozpuścić w 100 ml gorącej wody, polać gołąbki, dodać 2 gałązki rozmarynu, przykryć liśćmi i pokrywą, albo folią aluminiową.
Piec ok. 1 godz. w 185°C, 10 min przed końcem ściągamy folię.
Rada: czas pieczenia może być dłuższy, zależy miękkości kapusty.
Palone masło:
Masło z dodatkiem rozmarynu rozpuścić do momentu, aż będzie czuć orzechowy zapach. Zdjąć z ognia i wymieszać z mieloną ostrą papryką.
Gołąbki podawać ze świeżo przysmażonym masłem.
Nigdy nie wiem, co robić z dyni, więc chętnie spróbuję tych gołąbków 🙂
Zapraszam po więcej przepisów na dynię 🙂 Pozdrawiam Monika