Gołąbki dyniowe z masłem rozmarynowo paprykowym

29 paź, 2021 | GOŁĄBKI, DANIA JARSKIE, DANIA REGIONALNE, DYNIA, RYŻ, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Dynię zwykłą do niezwykle smacznego dania wykorzystałam, pierwsze ją z rozmarynem upiekłam, a potem farsz na gołąbki przygotowałam. Farsz to jednak nie sama dynia, bo ryż brązowy naturalny, cebulkę dołożyłam i mieloną słodką i ostrą papryką Appetita do smaku doprawiłam. W sparzone liście kapusty pozawijałam i w piekarniku wypiekałam. Smak gołąbków masłem palonym z rozmarynem i mieloną ostrą papryką podkreśliłam i rodzinę ugościłam. Wszystkim bardzo smakowały, stwierdzili, że delikatny farsz dyniowy z ostrą nutą papryki był doskonały.

Składniki

  • 1 duża główka białej kapusty,
  • 2 kg dyni zwyczajnej,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny mielony do smaku Appetita,
  • garść igiełek świeżego rozmarynu,
  • 300 g ryżu brązowego naturalnego,
  • sól do smaku,
  • 50 g masła,
  • 2 białe cebule, ok. 200 g,
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki Appetita,
  • 1 płaska (do smaku) mielona ostra papryka do smaku Appetita,

ponadto:

  • masło,
  • świeży rozmaryn,
  • mielona ostra papryka Appetita.

Przygotowanie

Kapusta:

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wyciąć głąb, liście sparzyć, odciąć gruby nerw.

Dynia:

Obraną i wydrążoną dynię pokroić na średniej wielkości kostkę, przełożyć do dużej miski, wlać olej, dodać igiełki rozmarynu, pieprz, 2 płaskie łyżeczki soli i wymieszać. Przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200°C ok. 25 min, (czas pieczenia zależy od wielkości pokrojonej dyni).

Połowę pokroić na kostkę wielkości ok. 1,5 – 1,5 cm, pozostałą dynię utłuc tłuczkiem do ziemniaków.

Farsz:

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle z dodatkiem soli. Ryż przełożyć do dyni purée i pokrojonej w kostkę, dodać cebulę, mieloną słodką i ostrą paprykę, wymieszać.

Rada: doprawić solą i ostrą papryką  własnego smaku.

Gołąbki:

Od grubszej strony liścia nałożyć farsz, zwinąć w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i zrolować. Żaroodporną formę wyłożyć pozostałymi liśćmi, ułożyć gołąbki. Kopiastą łyżkę masła rozpuścić w 100 ml  gorącej wody, polać gołąbki, dodać 2 gałązki rozmarynu, przykryć liśćmi i pokrywą, albo folią aluminiową.
Piec ok. 1 godz. w 185°C, 10 min przed końcem ściągamy folię.

Rada: czas pieczenia może być dłuższy, zależy miękkości kapusty.

Palone masło:

Masło z dodatkiem rozmarynu rozpuścić do momentu, aż będzie czuć orzechowy zapach. Zdjąć z ognia i wymieszać z mieloną ostrą papryką.

Gołąbki podawać ze świeżo przysmażonym masłem.

2 komentarze

  1. Agnieszka

    Nigdy nie wiem, co robić z dyni, więc chętnie spróbuję tych gołąbków 🙂

    Odpowiedz
    • Monika

      Zapraszam po więcej przepisów na dynię 🙂 Pozdrawiam Monika

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl