Ciasto to przez przypadek przygotowałam, na początku do mazurka w planie miałam. Ciasto na mazurek już upieczone czekało, ale jak się okazało, podczas masła z dodatkami podgrzewania, zmienił się mój plan działania. Orzechy szybko uprażyłam, jajka z kakao połączyłam, jeszcze mąki dodałam i masę z wszystkich składników przygotowałam. Co wyszło? ciasto mocno czekoladowe, smaczne, wyjątkowe. Dzieci w ozdabianiu mi pomagały i przy tym frajdę miały.
Składniki
na 6 – 7 foremek na tartaletki o średnicy ok. 12 cm
- 50 g tartych orzechów laskowych Back Mit,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 100 g masła,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 3 jajka,
- 2 łyżki kakao,
- szczypta soli,
- 50 g mąki pszennej,
- 100 g gorzkiej czekolady,
ponadto:
- biała czekolada do dekoracji,
- migdały w czekoladzie w kształcie jajeczek.
Przygotowanie
Foremki do pieczenia wysmarowujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką, sylikonowych nie potrzeba. Tarte orzechy laskowe prażymy na suchej patelni i pozostawiamy do przestygnięcia.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, małe kostki czekolady i stopniowo dolewamy śmietanki. Podgrzewamy tylko do momentu rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy roztrzepane jajka z dodatkiem soli i kakao, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, orzechy i delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do foremek.
Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Wystudzone ozdabiamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i czekoladowymi jajeczkami z migdałami.
Rada: jeśli nie macie takich małych foremek, można ciasto upiec w dużej formie na tartę.
uwielbiam czekoladę !
Ja gorzką lubię i nadziewane kwaśnymi owocami 🙂