Ciasto z cukinią i natką pietruszki

15 lut, 2015 | SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Piekłam już ciasto z burakami, a teraz spróbowałam z cukinią i pietruszki listkami. Kilka osób nim go poczęstowałam i zagadkę im dałam. Z czego ciasto przygotowałam i co oprócz podstawowych składników dodałam? Tylko cytrynę podali bo ją mocno wyczuwali, a gdy słonecznik, natkę pietruszki i cukinię wymieniałam to na ich twarzach zdziwienie widziałam. Ciastem powoli się delektowali, smakowali i zachwycali, a nietypowych składników nadal nie wyczuwali.

Składniki

na tortownicę o średnicy 24 cm:

  • 200 g małych cukinii,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 4 jajka,
  •  125 g pestek słonecznika,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 cytryna,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 garść drobno posiekanej natki pietruszki,

ponadto:

  • cukier puder do posypania ciasta,
  • tłuszcz do formy,
  • papier do pieczenia. 

Przygotowanie

Młode cukinie myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach.

Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki.

Pestki słonecznika delikatnie prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz do przestygnięcia i mielimy za pomocą miksera lub blendera.

Z sparzonej i osuszonej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. 

Jaja z cukrem miksujemy tak długo, aż masa powiększy swoją objętość (aż powstanie kogel-mogel).  Powoli dodajemy cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny, nadal miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy kolejne 2 min. Na koniec dokładamy zmiksowane pestki słonecznika, posiekaną natkę pietruszki i dobrze odciśniętą cukinię. Całość dokładnie mieszamy.

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy.

Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w piekarniku (na najniższym poziomie) rozgrzanym do 180°C ok. 45-50 min, na ciemnozłoty kolor. Należy przed wyciągnięciem ciasta wykonać próbę patyczka.

Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, ściągamy papier i pozostawiamy do przestygnięcia. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Można podawać zarówno na ciepło jak i schłodzone.

Polecam wersję na ciepło.

4 komentarze

  1. gin

    Intrygujące składniki tam wrzuciłaś 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      I dobrze smakuje 🙂

      Odpowiedz
  2. Anonimowy

    dodalam jeszcze kandyzowana skorke pomaranczowa i mak 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Musiało wyjść jeszcze bardziej oryginalnie, kiedyś spróbuję takiego połączenia 🙂 Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl