Pełnoziarniste tosty w masie jajeczno jogurtowo koperkowej obtoczyłam, które na złoty kolor usmażyłam, do tego mus na bazie awokado, jogurtu naturalnego gęstego Bakoma przygotowałam, całość z pomidorem i rukolą podałam. Śniadanie mojej rodzinie bardzo smakowało, lekkie, kolorowe, ale przede wszystkim zdrowe.
Składniki
na ok. 3-4 porcje:
tosty:
- 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego,
- 2 duże wiejskie jajka,
- 3 duże łyżki jogurtu naturalnego gęstego,
- ½ pęczku świeżego koperku,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia,
mus z awokado:
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego,
- sól, pieprz do smaku,
- sok z cytryny do smaku,
ponadto:
- świeża rukola,
- pomidor np. malinowy.
Przygotowanie
tosty:
Dwa jajka roztrzepać, wymieszać z 3 łyżkami jogurtu, posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Niewielka ilość oleju rozgrzać na patelni. Chleb tostowy namoczyć z dwóch str. w masie jajeczno jogurtowej i podsmażyć z dwóch str. na złoty kolor. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
mus z awokado:
Awokado przeciąć na pół wyciągnąć pestkę. Za pomocą łyżki wdrążyć miąższ, przełożyć do miseczki i dokładnie ugnieść. Dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego, jedną łyżkę soku z cytryny, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
propozycja podania:
Tosty przekroić po skosie na połowę, podać z pastą z awokado, pomidorami i świeżą rukolą.
mus z awokado:
Miąższ z awokado, jogurt, połączyć do uzyskania kremowej konsystencji, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Super przepis na pewno wypróbuje
Bardzo się cieszę, zapraszam po więcej inspiracji 🙂
Ale smakowicie! Ciekawy przepis. 🙂
Dziękuję bardzo 🙂