Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim – warkocz aromatu i smaku

15 paź, 2019 | PRZEKĄSKA, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Polędwica wieprzowa zamarynowana, w cieście francuskim schowana. Mięso ciastem otulone w piękny warkocz zaplecione.

Składniki

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa,
  • 1 jajko,

marynata:

  • 3 łyżki teriyaki,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 płaska łyżka drobno pokrojonego świeżego rozmarynu,
  • 1 kopiasta łyżeczka musztardy miodowej,
  • ½ łyżeczki curry.

Przygotowanie

Polędwiczki oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu i  błonek, płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem.

Przygotowujemy marynatę przez wymieszanie wszystkich składników (podane w składnikach).

Mięso dokładnie nacieramy  marynatą, przekładamy do miski z zamknięciem, albo specjalnego sylikonowego worka i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, lub na całą noc.

Rada: mięso nacieramy, wklepujemy marynatą, a pozostałą jej część również dodajemy do marynowania.

Następnie mięso obsmażamy z każdej strony na patelni, (4 x ok. 1 min) zdejmujemy, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do wystygnięcia.

Piekarnik nastawiamy 200°C.

Polędwicę wyjmujemy z foli i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Ciasto francuskie rozwijamy, układamy mięso po długości, boki ciasta nacinamy po skosie na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. 

Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywamy je paskami ciasta naprzemiennie z prawej, lewej strony tworząc tzw. „warkocz z ciasta”. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 25 min.

Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Można podawać na ciepło, jak i zimno.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Chleb domowy z ziarnami

Chleb domowy z ziarnami

Polecam chleb, którego nie wyrabiamy, a tylko dużą łyżką mieszamy. W cieście mnóstwo ziaren znajdziecie i nawet...

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl