Polędwica wieprzowa zamarynowana, w cieście francuskim schowana. Mięso ciastem otulone w piękny warkocz zaplecione.
Składniki
- 1 duże opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 duża polędwiczka wieprzowa,
- 1 jajko,
marynata:
- 3 łyżki teriyaki,
- 2 duże ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 płaska łyżka drobno pokrojonego świeżego rozmarynu,
- 1 kopiasta łyżeczka musztardy miodowej,
- ½ łyżeczki curry.
Przygotowanie
Polędwiczki oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu i błonek, płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem.
Przygotowujemy marynatę przez wymieszanie wszystkich składników (podane w składnikach).
Mięso dokładnie nacieramy marynatą, przekładamy do miski z zamknięciem, albo specjalnego sylikonowego worka i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, lub na całą noc.
Rada: mięso nacieramy, wklepujemy marynatą, a pozostałą jej część również dodajemy do marynowania.
Następnie mięso obsmażamy z każdej strony na patelni, (4 x ok. 1 min) zdejmujemy, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do wystygnięcia.
Piekarnik nastawiamy 200°C.
Polędwicę wyjmujemy z foli i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Ciasto francuskie rozwijamy, układamy mięso po długości, boki ciasta nacinamy po skosie na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywamy je paskami ciasta naprzemiennie z prawej, lewej strony tworząc tzw. „warkocz z ciasta”. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 25 min.
Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Można podawać na ciepło, jak i zimno.
0 komentarzy