Duże pieczarki czyli portobello wydrążyłam i piękne kapelusze garam masala oprószyłam. Farsz z cebuli, grzybów, mięsa wołowego przygotowałam, do którego tymianek i dużą ilość pieprzu, chili, bo na ostro! dodałam. Kapelusze na patelni wysmażyłam, a przed podaniem świeżych kiełek dołożyłam. To znakomita przystawka mięsno grzybowa, prosta i w smaku wyjątkowa. Można je również np. z kaszą, ziemniakami podawać i na obiad ze smakiem zajadać.
Składniki
- 6 szt. dużych pieczarek portobello,
- 1 duża biała cebula,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
- 250 g mięsa wołowego na tatar (lub mięsa bardzo drobno zmielonego),
- świeża papryczka chili do smaku,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżeczka garam masala,
- olej rzepakowy do smażenia,
ponadto:
- kiełki np.: rzodkiewki, brokuła.
Przygotowanie
Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i ściągamy skórkę (skórkę ściągamy, kiedy łatwo odchodzi, można ją zostawić). Wycinamy nóżki i wydrążamy środek, za pomocą łyżeczki, tak aby nie uszkodzić kapeluszy. Kapelusze wewnątrz oprószamy przyprawą garam masala.
Cebulę i wydrążone pieczarki siekamy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z dodatkiem soli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane grzyby i całość wysmażamy do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Dodajemy posiekaną chili i pozostawiamy do przestygnięcia.
Mięso doprawiamy dużą ilością pieprzu, dodajemy wysmażone pieczarki i dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Dodajemy tymianek, sól do smaku i ponownie mieszamy. Dzielimy na 6 części i wypełniamy nim kapelusze portobello.
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość olej rzepakowy, tylko tyle, żeby natłuścić dno. Układamy kapelusze stroną nadzienia mięsnego i smażymy ok. 4 min. Następnie posypujemy przyprawą garam masala i odwracamy grzyby, smażymy kolejne 2 min.
Po tym czasie przykrywamy patelnię pokrywą i pozostawiamy na ogniu 3 – 4 min.
Faszerowane portobello podajemy z kiełkami.
Rada: najlepsza będzie duża patelnie, gdzie zmieszczą się wszystkie kapelusze, a jeśli nie to smażymy grzyby patiami. Moje miały średnicę ok. 7 cm, ale są i większe, wówczas mięsa wystarczy na mniejszą ich ilość, lub wystarczy przygotować większą porcję farszu.
0 komentarzy