Uwielbiam w kuchni eksperymentować i zawsze coś nowego przygotować, żeby zaskoczyć rodzinę smakami, nietypowymi wypiekami.
W podłużnych małych foremkach upiekłam słodkie cisto, które polukrowałam, tylko ładnie folią owinęłam i jako prezenty rozdałam. Ciasto drożdżowe, na 4 części podzieliłam, rozwałkowałam i domową chałwą z bakaliami posmarowałam (chałwa słonecznikowa z miodem i migdałami, orzechami, żurawiną, rodzynkami i acerolą). W roladę pozawijałam, do foremek dodałam, chwilę na wyrośnięcie poczekałam, upiekłam i cudowne, takiej samej wielkości ciasta miałam.
Składniki
ciasto:
- 20 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka 3,2%,
- 50 g rozpuszczonego masła,
- 550 mąki pszennej typ. 500,
- 50 g cukru,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 1 opakowanie cukru z dodatkiem wanilii 12 g,
chałwa:
- 250 łuskanego słonecznika,
- 60 g miodu,
- 100 g bakalii – migdały, orzechy, żurawina, acerola, rodzynki,
ponadto:
- cukier puder.
Przygotowanie
Ciasto:
Do dużej miski wlać mleko, rozpuścić w nim drożdże, wymieszać z 100 g mąki i łyżką cukru. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Dodać masło, roztrzepane jajka z pozostałym cukrem, sól i cukier z wanilią. Dokładnie wymieszać i stopniowo dodać mąkę, zagnieść ciasto, uformować kulę, pozostawić w misce pod przykryciem na ok. 1 godz.
Chałwa:
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, lekko przestudzić, dokładnie zmiksować. Dodać miód i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Bakalie pokroić na mniejsze kawałki, połączyć ze słonecznikiem, przełożyć do pudełeczka i przestudzić.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować na prostokąt ok. 25/50 cm, wyłożyć na całej powierzchni chałwę i zwinąć jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Przekroić na 4 równe części, przełożyć do małych foremek (keksówki), pozostawić na ok. 40 min do wyrośnięcia. Rada: ciasto można podzielić na 2-3 w zależności, jakie posiadamy foremki.
Ciasto przed pieczeniem posmarować mlekiem. Piec ok. 20 min w 180°C.
Rolady po upieczeniu, można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować, ozdobić orzechami, skórką z pomarańczy.
Wow, rolady wyglądają przepięknie! Drożdżowe ciasta to już swego rodzaju klasyka na polskich stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Bardzo ciekawa propozycja!
Dziękuję bardzo, zapraszam częściej po kulinarne inspiracje :* pozdrawiam Monika