Drożdżowe rolady z domową chałwą bakaliową

3 sty, 2023 | BOŻE NARODZENIE, DESERY, SŁODKIE WYPIEKI | 2 Komentarze

Uwielbiam w kuchni eksperymentować i zawsze coś nowego przygotować, żeby zaskoczyć rodzinę smakami, nietypowymi wypiekami.
W podłużnych małych foremkach upiekłam słodkie cisto, które polukrowałam, tylko ładnie folią owinęłam i jako prezenty rozdałam. Ciasto drożdżowe, na 4 części podzieliłam, rozwałkowałam i domową chałwą z bakaliami posmarowałam (chałwa słonecznikowa z miodem i migdałami, orzechami, żurawiną, rodzynkami i acerolą). W roladę pozawijałam, do foremek dodałam, chwilę na wyrośnięcie poczekałam, upiekłam i cudowne, takiej samej wielkości ciasta miałam.

Składniki

ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka 3,2%,
  • 50 g rozpuszczonego masła,
  • 550 mąki pszennej typ. 500,
  • 50 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie cukru z dodatkiem wanilii  12 g,

chałwa:

  • 250 łuskanego słonecznika,
  • 60 g miodu,
  • 100 g bakalii – migdały, orzechy, żurawina, acerola, rodzynki,

ponadto:

  • cukier puder.

Przygotowanie

Ciasto:

Do dużej miski wlać mleko, rozpuścić w nim drożdże, wymieszać z 100 g mąki i łyżką cukru. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Dodać masło, roztrzepane jajka z pozostałym cukrem, sól i cukier z wanilią. Dokładnie wymieszać i stopniowo dodać mąkę, zagnieść ciasto, uformować kulę, pozostawić  w misce pod przykryciem na ok. 1 godz.

Chałwa:

Słonecznik uprażyć na suchej patelni, lekko przestudzić, dokładnie zmiksować. Dodać miód i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Bakalie pokroić na mniejsze kawałki, połączyć ze słonecznikiem, przełożyć do pudełeczka i przestudzić.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować  na prostokąt ok. 25/50 cm, wyłożyć na całej powierzchni chałwę i zwinąć jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Przekroić na 4 równe części, przełożyć do małych foremek (keksówki), pozostawić na ok. 40 min do wyrośnięcia.  Rada: ciasto można podzielić na 2-3 w zależności, jakie posiadamy foremki.

Ciasto przed pieczeniem posmarować mlekiem. Piec ok. 20 min w 180°C.

Rolady po upieczeniu, można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować, ozdobić orzechami, skórką z pomarańczy.

2 komentarze

  1. Coffeedesk

    Wow, rolady wyglądają przepięknie! Drożdżowe ciasta to już swego rodzaju klasyka na polskich stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Bardzo ciekawa propozycja!

    Odpowiedz
    • Monika

      Dziękuję bardzo, zapraszam częściej po kulinarne inspiracje :* pozdrawiam Monika

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl