Szybki obiad w max. 30 min się go przygotowuje i rewelacyjnie smakuje. Delikatny, miękki kuskus, soczewica z cebulę, cukinia i brązowymi pieczarkami, połączona ze świeżymi ziołami. Egzotycznie doprawione z chrupiącymi orzechami połączone.
To obiad dla całej rodziny przygotowany, z wielki smakiem i dla zdrowia zjadany.
Składniki
- 2 garście orzechów włoskich,
- 200 g kuskusu perłowego,
- 150 g soczewicy czerwonej,
- 200 g cukinii,
- 250 g brązowych pieczarek,
- 1 duża cebula biała,
- 1 duża cebula czerwona,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- oliwa z oliwek,
- 2 szczyty przyprawy garam masala,
ponadto:
- pęczek koperku,
- pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem,
- pęczek zielonej pietruszki,
- kiełki zielonego groszku.
Przygotowanie
Cebule kroimy w piórka, cukinię i pieczarki w większą kostkę.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gotujemy kuskus, po ok. 5 min dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze 10 min, odcedzamy.
W woku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, dodajemy cebule, pieczarki, podsmażamy. Następnie dodajemy cukinię, sól i smażymy 3 min, często mieszamy. Do warzyw dodajemy kuskus z soczewicą, doprawiamy garam masala oraz pieprzem. Dodajemy posiekane świeże zioła.
Na suchej patelni prażymy orzechy, większe kawałki można przekroić na połowę.
Kuskus polewamy dodatkowo 2-3 łyżkami oliwy i podajemy z orzechami oraz kiełkami groszku.
0 komentarzy