Wegański kuskus z soczewicą czerwoną i warzywami z woka

30 maj, 2021 | DANIA JARSKIE, DANIA GŁÓWNE, KUSKUS | 0 komentarzy

Szybki obiad w max. 30 min się go przygotowuje i rewelacyjnie smakuje. Delikatny, miękki kuskus, soczewica z cebulę, cukinia i brązowymi pieczarkami, połączona ze świeżymi ziołami. Egzotycznie doprawione z chrupiącymi orzechami połączone.
To obiad dla całej rodziny przygotowany, z wielki smakiem i dla zdrowia zjadany.

Składniki

  • 2 garście orzechów włoskich,
  • 200 g kuskusu perłowego,
  • 150 g soczewicy czerwonej,
  • 200 g cukinii,
  • 250 g brązowych pieczarek,
  • 1 duża cebula biała,
  • 1 duża cebula czerwona,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 szczyty przyprawy garam masala,

ponadto:

  • pęczek koperku,
  • pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • kiełki zielonego groszku.

Przygotowanie

Cebule kroimy w piórka, cukinię i pieczarki w większą kostkę.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gotujemy kuskus, po ok. 5 min dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze 10 min, odcedzamy.

W woku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, dodajemy cebule, pieczarki, podsmażamy. Następnie dodajemy cukinię, sól i smażymy 3 min, często mieszamy. Do warzyw dodajemy kuskus z soczewicą, doprawiamy garam masala oraz pieprzem. Dodajemy posiekane świeże zioła.

Na suchej patelni prażymy orzechy, większe kawałki można przekroić na połowę.

Kuskus polewamy dodatkowo 2-3 łyżkami oliwy i podajemy z orzechami oraz kiełkami groszku.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl