Gołąbki ekspresowe, w smaku wyjątkowe, po 45 min mogłam już je podawać i ze smakiem zajadać. Inaczej niż zawsze je przygotowałam, a wszystko w przepisie opisałam. Gotowy bulion ułatwił i przyśpieszył gołąbków zrobienie, a w smaku wyszły jak marzenie.
Jeśli ktoś powie, że gołąbków nie robi bo czasu mu brakuje, to niech moje zrobić spróbuje. Ja czas wygospodarowany na przyjemność z pożytecznym zamieniłam, bo zakupy ze sportem połączyłam. Po prostu samochód odstawiłam, buty sportowe założyłam w dres się „wbiłam” i żeby kupić na targu warzywa kilka kilometrów szybkim marszem zrobiłam. Żeby być zdrowym ruchu potrzebuję, a żeby zdrowo się odżywiać warzywa kupuję. I tak to czas z gotowania zaoszczędzony, został przeze mnie na zdrowie zamieniony. Gotowanie sprawiło mi wiele radości, zjadanie gołąbków wiele przyjemności, spacer relaksu i efekt kalorii spalania, a warzywa pomysły na nowe dania.
Składniki
- 1 główka młodej kapusty,
- 2 szt. średniej wielkości białej cebuli,
- 1 niewielka, młoda cukinia,
- pęczek szczypiorku,
- 250 g kaszy kuskus,
- 3 łyżki suszonego koperku (może być świeży),
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- ok. 1 l bulionu drobiowego – przygotowanego wg przepisu na bulionie drobiowym Winiary,
- 2 płaskie łyżki masła klarowanego,
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%,
ponadto:
- sól do gotowania,
- cukru na czubek łyżeczki,
- koperek do posypania,
- szczypiorek.
Przygotowanie
Kapusta:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Wycinamy głąb, parzymy kilka min, tak żeby liście były miękkie, przekładamy na cedzak.
Równocześnie przygotowujemy pozostałe składniki.
Farsz:
Bulion, doprowadzamy do wrzenia.
Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kuskus, zalewamy gorącym bulionem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy i odstawiamy na kilka min żeby napęczniał.
Cebule kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy, a cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię bardzo delikatnie odciskamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, szklimy na nim cebulę z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy cukinię, chwilę przesmażamy, do odparowania powstałej wody, od czasu do czasu mieszamy. Dokładamy koperek, szczypiorek. Całość przekładamy do kuskusu, mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Rada: uważamy z dodawaniem soli, ponieważ gołąbki dodatkowo będą dusiły się w bulionie.
Gołąbki:
Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażamy na nim gołąbki zaczynając od strony łączenia kapusty. Połowę bulionu (który nam pozostał) mieszamy ze śmietanką, zalewamy nim gołąbki, przykrywamy pokrywą i dusimy, do całkowitego wchłonięcia. Następnie wlewamy czysty bulion i nadal dusimy do momentu jego redukcji.
0 komentarzy