Sałatka z jajkiem i popcornem (z kaszy gryczanej)

7 lis, 2015 | Wszystkie przepisy, KASZA, SAŁATKI | 2 Komentarze

Sałatki są zdrowe, sałatki są kolorowe, można je na różne sposoby przygotować, można po prostu w kuchni eksperymentować. Ja taką sałatkę przygotowałam i ze smakiem się nią zajadałam. Była prosta, zaskakująca, smaczna i chrupiąca.

Składniki

na 2 porcje:

 

  • 2 łyżki kaszy gryczanej palonej,
  • olej rzepakowy,
  • 2 garście rukoli,
  • 2 świeże jajka,
  • 2 łyżki octu,
  • 8 szt. dużych kaparów z ogonkiem,
  • 8 chipsów pomidorowych.

Przygotowanie

Popcorn z kaszy gryczanej

W garnku rozgrzewamy olej w którym przygotujemy popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilka sekund (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju.

Jajka w koszulce:

Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, tak aby żółtko pozostało w całości. Łyżką mieszamy wodę tak, aby powstał nam wir, do którego energicznym ruchem wlewamy jajko. Jeśli wir będzie silny, jajko ładnie uformuje się samo, a jeśli nie to wystarczy łyżką delikatnie zgarnąć białko do środka, na żółtko.

Jajko gotujemy około 3 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową.

Na talerzach układamy po jednej garści rukoli, skrapiamy ją delikatnie olejem rzepakowym, dookoła dodajemy kapary, chipsy pomidorowe, na środek układamy  jajko w koszulce i całość posypujemy popcornem z kaszy gryczanej. Można doprawić pieprzem.

Chipsy – suszone pomidory:

Składniki: (z jednego pomidora mamy ok. 4-6 chipsów)

  • suszony czosnek w proszku lub w płatkach świeżo mielony,
  • suszony lubczyk ogrodowy,
  • cukier puder,
  • duże pomidory czerwone.

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy szypułki i kroimy w plastry. Pomidory  posypujemy czosnkiem, rozkruszonym w palcach lubczykiem i cukrem pudrem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku. Mają być wciąż elastyczne, ale nie mokre, dlatego nie rozgrzewajmy zbyt mocno piekarnika. Trzeba od czasu do czasu otworzyć piekarnik i dać ujście parze lub suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Rada: chipsy można przygotować dużo wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku. 

2 komentarze

  1. ZHP Gołdap

    ale fajna! chętnie wypróbuję! 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉

    Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    Dziękuję 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl