Makaron w kremowym towarzystwie łososia i kurek

8 lip, 2021 | RYBY, DANIA GŁÓWNE, GRZYBY, MAKARON | 0 komentarzy

Połączenie łososia z kurkami trochę zaskakuje, ale to danie rewelacyjnie smakuje. Bardzo szybko się je przygotowuje, bo kiedy makaron się gotuje, grzybki podsmażamy, śmietanką zalewamy, świeżych ziół dokładamy i z makaronem mieszamy. Łososia tylko dodajemy i już jeść możemy. 

Składniki

  • 100 g łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym SuperFish,
  • 200 g makaronu np. muszle, świderki,
  • 150 g małych kurek,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia,
  • 130 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • świeży koperek,
  • świeża zielona pietruszka.

Przygotowanie

Makaron gotuj w lekko osolonej wodzie na al dente, w tym czasie przygotuj pozostałe składniki.

Rada: kiedy makaron będzie w lekko twardy, zacznij smażyć grzyby.

Oczyść i osusz kurki. Posiekaj koperek, zieloną pietruszkę, łososia wędzonego SuperFish podziel na mniejsze kawałki.

Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj kurki, podsmaż je 3-4 min, dopraw szczyptą soli. Wlej śmietankę, podgrzewaj 2 min, dodaj zioła, makaron, delikatnie wymieszaj (śmietanka lekko się zredukuje). Patelnię zdejmij z ognia, kawałki łososia, połącz składniki i dopraw pieprzem do smaku.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl