Połączenie łososia z kurkami trochę zaskakuje, ale to danie rewelacyjnie smakuje. Bardzo szybko się je przygotowuje, bo kiedy makaron się gotuje, grzybki podsmażamy, śmietanką zalewamy, świeżych ziół dokładamy i z makaronem mieszamy. Łososia tylko dodajemy i już jeść możemy.
Składniki
- 100 g łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym SuperFish,
- 200 g makaronu np. muszle, świderki,
- 150 g małych kurek,
- 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia,
- 130 ml słodkiej śmietanki 30%,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- świeży koperek,
- świeża zielona pietruszka.
Przygotowanie
Makaron gotuj w lekko osolonej wodzie na al dente, w tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
Rada: kiedy makaron będzie w lekko twardy, zacznij smażyć grzyby.
Oczyść i osusz kurki. Posiekaj koperek, zieloną pietruszkę, łososia wędzonego SuperFish podziel na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj kurki, podsmaż je 3-4 min, dopraw szczyptą soli. Wlej śmietankę, podgrzewaj 2 min, dodaj zioła, makaron, delikatnie wymieszaj (śmietanka lekko się zredukuje). Patelnię zdejmij z ognia, kawałki łososia, połącz składniki i dopraw pieprzem do smaku.
0 komentarzy