Zapraszam na bułeczki z ciasta drożdżowego, mocno pomidorowego. Do przygotowania mąki pszennej chlebowej Polskie Młyny użyłam i zmiksowane pomidory suszone w oleju dołożyłam. Sola, papryką wędzoną doprawiłam, pieprzem i chili wyostrzyłam. Pod koniec pieczenia serem posypałam i pyszne, smakowe bułeczki otrzymałam. Ciasto delikatne, smakowe, w smaku wyjątkowe, na śniadanie, do pracy znakomite, jako przekąska wyśmienite.
W sklepie na allegro można zamówić produkty, które zazwyczaj są niedostępne w marketach – link do sklepu: https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-maka-szymanowska-chlebowa-typ-750-12440689228
Składniki
na 16 szt.
- 430 g mąki pszennej typ 750 Mąka Szymanowska chlebowa Polskie Młyny,
- 20 g świeżych drożdży,
- 200 ml ciepłej wody,
- 140 g pomidorów suszonych w oleju
- 60 ml oleju z pomidorów suszonych,
- 1 łyżeczka soli (do smaku),
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki wędzonej,
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
- mielona suszona papryczka chili do smaku,
ponadto:
- ser żółty tarty do posypania ciasta np. bursztyn, parmezan.
Przygotowanie
Pomidory suszone, oliwę drobno zmiksować w blenderze z dodatkiem wody.
Do dużej miski rozkruszyć drożdże, dodać pomidory, całość dokładnie wymieszać, wsypać 100 g świeżo przesianej mąki, wymieszać, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Dodać paprykę chili, wędzoną, pieprz oraz 300 g przesianej mąki wymieszanej z solą. Zagnieść ciasto, uformować kulę i pozostawić w misce pod przykryciem na ok. 40 min do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką (ok. 30 g), zagnieść jeszcze raz, uformować kulę, pokroić jak pizzę na 8 równych części. Z nich zrobić oddzielnie kule, przekroić na połowę, ułożyć (wewnętrzną częścią ciasta do góry), na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Poukładanie ich jest dowolne, można każdą bułkę położyć w odstępach lub w formie 4 listnej koniczyny.
Piec w 185°C ok. 15 min, następnie wyjąć z piekarnika, wierzch posypać startym serem i wstawić na 2 min do piekarnika.
0 komentarzy