Mięso mielone zwinięte w kurczaka na pesto z rukoli, z kuskusem, groszkiem i talarkami z buraka

4 lut, 2015 | KURCZAK, KUSKUS, PESTO, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Mięso mielone na ostro doprawione w kurczaku się schowało bo roladą zostać chciało. Rukola w pesto się zmiksowała, bo smakiem zaskoczyć chciała. Burak w plasterkach na patelnię wskoczył i w talarki chrupiące się przeistoczył. Z wrażenia kuskus spęczniał, a groszek się otworzył i na pesto się położył. Tak ładnie wszyscy razem wyglądali, a jak smakowali? Chrupiące z kremowym połączone zostało, delikatne z pikantnym się zgrało, przystawka naprawdę znakomita, zarówno na zimno jak i na ciepło wyśmienita.

Składniki

na 2 porcje:

 

  • 1 filet z kurczaka,
  • 150 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki,
  • 20 g żółtej mozzarelli,
  • 2 garście rukoli,
  • 1/2 cytryny,
  • 15 g startego, twardego sera żółtego,
  • 2 buraki czerwone jak najmniejsze,
  • 60 ml oleju rzepakowego,
  • 6 szt. groszku cukrowego,
  • 3 łyżki orzeszków piniowych,
  • 4 płaskie łyżki kuskusu,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaki,
  • papryczka chili w płatkach  świeżo mielona do smaku.

Przygotowanie

Rolada:

Do mięsa mielonego dodajemy, sól, pieprz, papryczką chili i dokładnie mieszamy, żeby równomiernie rozprowadzić przyprawy. .

Filety z kurczaka myjemy, suszymy i rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej (mięso wkładamy między filię spożywczą, dzięki niej filet nam się nie rozpadnie). Posypujemy solą i pieprzem, następnie układamy listki świeżej rukoli. Na środek nakładamy mięso mielonego (po długości), i dodajemy paski sera mozzarella. Całość zwijamy na roladę, którą  przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i nakłuwamy).

Roladę gotujemy na parze ok. 30 min.

Pesto: do blendera wkładamy rukolę, orzeszki piniowe, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy.

Kuskus zalewamy gorącym wodą, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy do spęcznienia (jeśli jest za dużo wody należy ja odlać). Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3 min, ma być al dente.

Buraki myjemy (jeśli skórka jest gruba to je obieramy), kroimy na jak najcieńsze plasterki, smarujemy olejem i podsmażamy na suchej patelni. Skrapiamy je sokiem z cytryny.

Na pesto z rukoli układamy roladę pokrojoną w grubsze plastry po lekkim skosie, dodajemy listki rukoli, groszek, kuskus, talarki z buraka czerwonego, całość posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi i czarnym pieprzem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl