Mięso mielone na ostro doprawione w kurczaku się schowało bo roladą zostać chciało. Rukola w pesto się zmiksowała, bo smakiem zaskoczyć chciała. Burak w plasterkach na patelnię wskoczył i w talarki chrupiące się przeistoczył. Z wrażenia kuskus spęczniał, a groszek się otworzył i na pesto się położył. Tak ładnie wszyscy razem wyglądali, a jak smakowali? Chrupiące z kremowym połączone zostało, delikatne z pikantnym się zgrało, przystawka naprawdę znakomita, zarówno na zimno jak i na ciepło wyśmienita.
Składniki
na 2 porcje:
- 1 filet z kurczaka,
- 150 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki,
- 20 g żółtej mozzarelli,
- 2 garście rukoli,
- 1/2 cytryny,
- 15 g startego, twardego sera żółtego,
- 2 buraki czerwone jak najmniejsze,
- 60 ml oleju rzepakowego,
- 6 szt. groszku cukrowego,
- 3 łyżki orzeszków piniowych,
- 4 płaskie łyżki kuskusu,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaki,
- papryczka chili w płatkach świeżo mielona do smaku.
Przygotowanie
Rolada:
Do mięsa mielonego dodajemy, sól, pieprz, papryczką chili i dokładnie mieszamy, żeby równomiernie rozprowadzić przyprawy. .
Filety z kurczaka myjemy, suszymy i rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej (mięso wkładamy między filię spożywczą, dzięki niej filet nam się nie rozpadnie). Posypujemy solą i pieprzem, następnie układamy listki świeżej rukoli. Na środek nakładamy mięso mielonego (po długości), i dodajemy paski sera mozzarella. Całość zwijamy na roladę, którą przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i nakłuwamy).
Roladę gotujemy na parze ok. 30 min.
Pesto: do blendera wkładamy rukolę, orzeszki piniowe, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy.
Kuskus zalewamy gorącym wodą, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy do spęcznienia (jeśli jest za dużo wody należy ja odlać). Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3 min, ma być al dente.
Buraki myjemy (jeśli skórka jest gruba to je obieramy), kroimy na jak najcieńsze plasterki, smarujemy olejem i podsmażamy na suchej patelni. Skrapiamy je sokiem z cytryny.
Na pesto z rukoli układamy roladę pokrojoną w grubsze plastry po lekkim skosie, dodajemy listki rukoli, groszek, kuskus, talarki z buraka czerwonego, całość posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi i czarnym pieprzem.
0 komentarzy