Grillowane paprykowe podudzia z talarkami i cukinią

6 cze, 2016 | GRILL, KURCZAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Paprykowe podudzia z lekką pikanterią, soczysta cukinia na grillu przygotowane, z chrupiącymi talarkami o słodkiej nucie podane. Tradycyjne danie, fajnie doprawione, to takie moje grillowanie ulubione. Soli w tym daniu nie dodałam, a słony smak i tak uzyskałam.

Składniki

marynata:

  • 1 mała papryka czerwona,
  • 1 łyżeczka sosu chili,
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina,
  • 2 łyżki wody niegazowanej,

ponadto:

  • 10 szt. podudzi z kurczaka,
  • ziemniaki,
  • młoda cukinia,
  • 1 łyżeczka rozmaryny suszonego,
  • 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie

Marynata:

Paprykę oczyszczamy i kroimy na małe części. Miksujemy za pomocą blendera, dodajemy pozostałe płynne składniki i ponownie miksujemy. Umyte i osuszone podudzia dokładnie obtaczamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny. 

Podudzia grillujemy na tackach aluminiowych lub specjalnych stojakach, aż uzyskają mocno pomarańczowy kolor, a skórka będzie chrupiąca (ok. 40 min najlepszy będzie grill z pokrywą).

(ziemniaki i cukinię grillujemy w tym samym czasie) 

Olej rzepakowy mieszamy z cukrem, pieprzem i rozmarynem. Ziemniaki kroimy na cienkie plastry i grillujemy z dwóch stron, pod koniec smarujemy słodkim olejem, pozostawiamy do przyrumienienie.

Cukinię kroimy w grubsze plastry i grillujemy z dwóch str., tak, aby miąższ był gorący i soczysty.

Paprykowe podudzia podajemy z talarkami i cukinią.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl