Paprykowe podudzia z lekką pikanterią, soczysta cukinia na grillu przygotowane, z chrupiącymi talarkami o słodkiej nucie podane. Tradycyjne danie, fajnie doprawione, to takie moje grillowanie ulubione. Soli w tym daniu nie dodałam, a słony smak i tak uzyskałam.
Składniki
marynata:
- 1 mała papryka czerwona,
- 1 łyżeczka sosu chili,
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
- 2 łyżki octu winnego z białego wina,
- 2 łyżki wody niegazowanej,
ponadto:
- 10 szt. podudzi z kurczaka,
- ziemniaki,
- młoda cukinia,
- 1 łyżeczka rozmaryny suszonego,
- 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 4 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie
Marynata:
Paprykę oczyszczamy i kroimy na małe części. Miksujemy za pomocą blendera, dodajemy pozostałe płynne składniki i ponownie miksujemy. Umyte i osuszone podudzia dokładnie obtaczamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny.
Podudzia grillujemy na tackach aluminiowych lub specjalnych stojakach, aż uzyskają mocno pomarańczowy kolor, a skórka będzie chrupiąca (ok. 40 min najlepszy będzie grill z pokrywą).
(ziemniaki i cukinię grillujemy w tym samym czasie)
Olej rzepakowy mieszamy z cukrem, pieprzem i rozmarynem. Ziemniaki kroimy na cienkie plastry i grillujemy z dwóch stron, pod koniec smarujemy słodkim olejem, pozostawiamy do przyrumienienie.
Cukinię kroimy w grubsze plastry i grillujemy z dwóch str., tak, aby miąższ był gorący i soczysty.
Paprykowe podudzia podajemy z talarkami i cukinią.
0 komentarzy