Jajka w Święta Wielkanocne to podstawa, musi z ich udziałem być przynajmniej jedna potrawa. Są dania tradycyjne i nietypowe, mniej lub bardziej „jajowe”. Proponuję danie nietypowe, mocno jajowe. Tartę na cieście z jajami, z masą jajeczną z zielonymi dodatkami, wykończoną przepiórczymi jajkami, z serowymi kosteczkami. Ciasto do niej z pieprzem zielonym przygotowałam, dzięki temu ostrości nadałam. Tak nietypowo, ale słonecznie, kolorowo.
Składniki
.ciasto na tartę o średnicy 30 cm:
- 100 g zimnego masła,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 duże jajka kurze,
- ½ łyżeczki soli,
- opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody,
- 2 łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego,
- mąka do podsypania,
masa:
- 3 jaja kurze,
- 250 g śmietany 18%,
- 50 g świeżego szpinaku,
- 2 garście świeżych listków bazylii,
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
- max. ½ łyżeczki soli,
ponadto:
- 200 g sera typu śródziemnomorskiego w kostkach z czerwoną papryką i chilli,
- 100 g groszku mrożonego,
- ok. 6 jajek przepiórczych.
Przygotowanie
Ciasto:
Pieprz zielony zgniatamy, drobno siekamy, dodamy go do ciasta.
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkowujemy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. lub zamrażalnika na 10 min.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min. Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu, 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.
Masa:
Opłukany i odciśnięty szpinak rozdrabniamy za pomocą blendera, bazylię drobno siekamy.
Do jajek dodajemy śmietanę, szpinak, bazylię i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem kolorowym.
Na upieczone (lekko przestudzone) ciasto przelewamy masę śmietanowo jajeczną, dodajemy na całej powierzchni groszek oraz odcedzony z zalewy serek w kostkach.
Tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy maks. 25 min.
Na wierzch upieczonej tarty wbijamy jajka przepiórcze i wstawiamy na ok. 2-3 min z powrotem do piekarnika, żeby białka się ścięły, żółtka powinny być miękkie.
0 komentarzy