Zaznacz stronę

Wielkanocna tarta z serkiem, szpinakiem, groszkiem i jajkami przepiórczymi na pieprznym cieście

10 Kwi, 2017 | SZPINAK, TARTA, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Jajka w Święta Wielkanocne to podstawa, musi z ich udziałem być przynajmniej jedna potrawa. Są dania tradycyjne i nietypowe, mniej lub bardziej „jajowe”. Proponuję danie nietypowe, mocno jajowe. Tartę na cieście z jajami, z masą jajeczną z zielonymi dodatkami, wykończoną przepiórczymi jajkami, z serowymi kosteczkami. Ciasto do niej z pieprzem zielonym przygotowałam, dzięki temu ostrości nadałam. Tak nietypowo, ale słonecznie, kolorowo.

Składniki

ciasto na tarte o średnicy 30 cm:

  • 100 g zimnego masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 duże jajka kurze,
  • ½ łyżeczki soli,
  • opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody,
  • 2 łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego,
  • mąka do podsypania,

masa:

  • 3 jaja kurze,
  • 250 g śmietany 18%,
  • 50 g świeżego szpinaku,
  • 2 garście świeżych listków bazylii,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  •  max ½ łyżeczki soli,

ponadto:

  • 200 g sera typu śródziemnomorskiego w kostkach z czerwoną papryką i chilli,
  • 100 g groszku mrożonego,
  • ok. 6 jajek przepiórczych.

Przygotowanie

Ciasto:

Pieprz zielony zgniatamy, drobno siekamy, dodamy go do ciasta.

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. lub zamrażalnika na 15 min.

Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min.

Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu, 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.

Masa:

Opłukany i odciśnięty szpinak rozdrabniamy za pomocą blendera, bazylię drobno siekamy.

Do jajek dodajemy śmietanę, szpinak, bazylię i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem kolorowym. 

Na upieczone (nie koniecznie przestudzone) ciasto przelewamy masę śmietanowo jajeczną, dodajemy na całej powierzchni groszek oraz odcedzony z zalewy serek w kostkach.

Tarte wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy max 25 min.

Wyjmujemy upieczoną tartę, wbijamy na wierzch  jajka przepiórcze i wstawiamy na ok. 2-3 min z powrotem do piekarnika, żeby białka się ścięły, żółtka powinny być miękkie.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Pin It on Pinterest

Podziel się smakołykami