Kuskus, który uprażyłam, nie tylko kolor mu zmieniłam, ale gdy wodą go zalałam to sypkie ziarenka uzyskałam. Pieczarki całe wykorzystałam, nóżki od kapeluszy poodcinałam, które również wydrążyłam i z cebulką wysmażyłam. Z kuskusem połączyłam, jajkiem skleiłam, kapelusze wypełniłam do piekarnika włożyłam. Poczekałam i pyszną przystawkę uzyskałam.
Składniki
- 150 g kaszki kuskus Kupiec,
- 7 jak największych białych pieczarek,
- 1 duża biała cebula,
- 2 łyżeczki kapary,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- 5 – 10 g sera camembert.
Przygotowanie
Kuskus wysypujemy na blachę i prażymy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Przesypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą 2 mm powyżej powierzchni kaszki, odstawiamy.
Pieczarki oczyszczamy ze skórki, odcinamy nóżki i wydrążamy kapelusze za pomocą małej łyżeczki np. do arbuza (kapelusze odkładamy). Nóżki i wydrążoną część pieczarek kroimy w drobne kawałeczki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojone pieczarki i całość smażymy. Dodajemy kapary i doprawiamy pieprzem, solą i odstawiamy do przestygnięcia.
Kuskus dodajemy do podsmażonej cebulki z pieczarkami, szczypiorek i łączymy z roztrzepanym jajkiem.
Kapelusze pieczarek wypełniamy farszem z kuskusu i układamy je na wysmarowanej olejem formie porcelanowej lub szklanej do pieczenia. Wierzch posypujemy startym serem camembert.
Pieczarki pieczemy ok. 20 min w 200°C.
0 komentarzy