Faszerowane pieczarki prażonym kuskusem

10 lip, 2015 | DANIA JARSKIE, KASZA, KUSKUS, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Kuskus, który uprażyłam, nie tylko kolor mu zmieniłam, ale gdy wodą go zalałam to sypkie ziarenka uzyskałam. Pieczarki całe wykorzystałam, nóżki od kapeluszy poodcinałam, które również wydrążyłam i z cebulką wysmażyłam. Z kuskusem połączyłam, jajkiem skleiłam, kapelusze wypełniłam do piekarnika włożyłam. Poczekałam i pyszną przystawkę uzyskałam.

Składniki

  • 150 g kaszki kuskus Kupiec,
  • 7 jak największych białych pieczarek,
  • 1 duża biała cebula,
  • 2 łyżeczki kapary,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • 5 – 10 g sera camembert.

Przygotowanie

Kuskus wysypujemy na blachę i prażymy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Przesypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą 2 mm powyżej powierzchni kaszki, odstawiamy.

Pieczarki oczyszczamy ze skórki, odcinamy nóżki i wydrążamy kapelusze za pomocą małej łyżeczki np. do arbuza (kapelusze odkładamy). Nóżki i wydrążoną część pieczarek kroimy w drobne kawałeczki.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojone pieczarki i całość smażymy. Dodajemy kapary i doprawiamy pieprzem, solą i odstawiamy do przestygnięcia.

Kuskus dodajemy do podsmażonej cebulki z pieczarkami, szczypiorek i  łączymy z roztrzepanym jajkiem.

Kapelusze pieczarek wypełniamy farszem z kuskusu i układamy je na wysmarowanej olejem formie porcelanowej lub szklanej do pieczenia. Wierzch posypujemy startym serem camembert.

Pieczarki pieczemy ok. 20 min w 200°C.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl