Kasza niepalona z kurkami i wieprzowiną

25 sie, 2015 | GRZYBY, KASZA, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Kasza na patelni podsmażana, a później w bulionie gotowana, będzie chrupiąca, idealnie do kurek i wieprzowiny pasująca. Kurki teraz wszędzie się pojawiają i swoim smakiem dania moje wzbogacają. 

Składniki

na 2 porcje:

 

  • 50 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 100 g kurek,
  • 100 ml bulionu,
  • 100 g mięsa wieprzowego od szynki,
  • 1 duża cebula biała,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól do smaku,
  • ½ cytryny,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • świeży rozmaryn,
  • świeże oregano.

Przygotowanie

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kaszę i ją prażymy. Przekładamy do rondelka z gorącym bulionem i dusimy.

Kurki myjemy i suszymy, mięso kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę.

Na drugiej patelni podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy kurki, mięso i gałązkę rozmarynu.  Całość skrapiamy niewielką ilością cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.

Kaszę łączymy z mięsem i kurkami, chwilę razem podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników i smaków. Podajemy ze świeżym oregano.

Rada: można uprażyć kaszy, ale trzeba użyć również więcej bulionu. 

2 komentarze

  1. Smakowite Jadło

    Same pyszności 🙂 Lubię takie przepisy, które pokazują jak niewiele potrzeba, aby zachwycić smakiem. Zapisuję do wykorzystania 🙂
    Dziękuję za udział w akcji "Pora na kurki 2015".

    Pozdrawiam
    Iwona

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Ja również dziękuję, przyjemność po mojej stronie. 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl