Kasza na patelni podsmażana, a później w bulionie gotowana, będzie chrupiąca, idealnie do kurek i wieprzowiny pasująca. Kurki teraz wszędzie się pojawiają i swoim smakiem dania moje wzbogacają.
Składniki
na 2 porcje:
- 50 g kaszy gryczanej niepalonej,
- 100 g kurek,
- 100 ml bulionu,
- 100 g mięsa wieprzowego od szynki,
- 1 duża cebula biała,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- sól do smaku,
- ½ cytryny,
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
- świeży rozmaryn,
- świeże oregano.
Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kaszę i ją prażymy. Przekładamy do rondelka z gorącym bulionem i dusimy.
Kurki myjemy i suszymy, mięso kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę.
Na drugiej patelni podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy kurki, mięso i gałązkę rozmarynu. Całość skrapiamy niewielką ilością cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
Kaszę łączymy z mięsem i kurkami, chwilę razem podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników i smaków. Podajemy ze świeżym oregano.
Rada: można uprażyć kaszy, ale trzeba użyć również więcej bulionu.
Same pyszności 🙂 Lubię takie przepisy, które pokazują jak niewiele potrzeba, aby zachwycić smakiem. Zapisuję do wykorzystania 🙂
Dziękuję za udział w akcji "Pora na kurki 2015".
Pozdrawiam
Iwona
Ja również dziękuję, przyjemność po mojej stronie. 🙂