Jesienią jabłka królują, na świeżo cudownie smakują, ale też do przygotowania ciast, deserów je wykorzystujemy, na słodko i w wytrawnych daniach jemy. Jabłek mamy do wyboru, smaku, koloru, wiec te wybieramy, które najbardziej lubimy, które akurat mamy. Moje babeczki to jabłka cynamonem posypane, w cieście z dodatkiem oliwy z oliwek i świeżego rozmarynu schowane. Pachną jesienią, smakują genialnie, jako słodki deser do pracy, szkoły sprawdzają się genialnie.
Składniki
na ok. 20 babeczek.
- 500 g jabłek,
- ½ soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 4 jajka l,
- 3 kopiaste łyżki cukru białego,
- 3 łyżki syropu klonowego,
- 10 g cukier prawdziwą wanilią,
- 150 ml mleka,
- łyżka posiekanego utartego w moździerzu rozmarynu,
- 50 ml oliwy,
- 250 g mąki ekstra tortowa typ. 405
- ½ łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier puder do posypania babeczek.
Przygotowanie
Foremki na babeczki wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć sylikonowych.
Jabłka obrać, pokroić w niewielką kostkę, skropić sokiem z cytryny i oprószyć cynamonem. Igiełki rozmarynu rozetrzeć w moździerzu.
Jajka miksować ok. 5 min z dodatkiem cukru białego, cukru z prawdziwą wanilią i syropu klonowego. Wlać mleko, oliwę z oliwek, dodać rozmaryn, krótko zmiksować.
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Jabłka wymieszać z mąką (dzięki temu nie opadną podczas pieczenia), przesiać przez sito.
Przesianą mąkę dodać do masy jajecznej, połączyć składniki, następnie dodać jabłka, delikatnie wymieszać. Wypełnić babeczki, piec w 180°C ok. 25 min (można piec na dwie tury).
Babeczki po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Wyglądają pysznie. Uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu.
Dziękuję bardzo 🙂 zapraszam częściej 🙂