Zaznacz stronę

Misja grill – grillowane ziemniaki, warzywa, portobello i kiełbaski w tortilli

21 Maj, 2020 | DANIA GŁÓWNE, GRILL, GRZYBY, PRZEKĄSKA, SZPARAGI, SZPINAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Wiosną moja kuchnia na ogród się przenosi, bo rodzina o dania z grilla prosi. Kiedy czas i pogoda dopisuje, kiedy inspirację kulinarną czuję, to zaraz kombinuję i nowości grilluję. Tym razem mix dań przygotowałam, dla każdego, coś ulubionego grillowałam.  Vegetą Natur kompozycją przypraw, warzyw i ziół, smaku im nadałam,  oryginalności, wyrazistości, zapachu i aromatu dodałam. To 100% natury w przyprawach schowane, naturą inspirowane, do dań grillowanych dodałam i tak smaczne potrawy na łonie natury przygotowałam. Wyszło wiosennie kolorowo, wyjątkowo.  Uważam, że MISJA GRILL została zrealizowana, bo uczta była naprawdę udana.

Składniki

warzywa:

  • 1 duża marchew,
  • 1 duża pietruszka korzeń,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 cukinia,
  • garść cienkich szparagów,
  • garść pomidorków cherry,
  • ok. 1 kg młodych średniej wielkości ziemniaków,
  • garść świeżego szpinaku,
  • olej rzepakowy,

przyprawy:

grzyby:

  • 4 grzyby portobello,
  • 4 plastry salami,
  • 4 plastry sera żółtego,

kiełbaski:

  • cienkie kiełbaski,
  • plasterki kremowego sera żółtego,
  • tortilla (1 na 4 kiełbaski).

Przygotowanie

Czas i kolejność grillowania:

Ziemniaki grillujemy ok. 45 min w zależności od ich wielkości.

Warzywa ok. 25 min plus 4 min ze szparagami i pomidorkami.

Grzyby ok. 10 – 15 min.

Kiełbaski 5 min plus z tortillą 1-2 min.

Ziemniaki:

Ziemniaki myjemy, suszymy, przekrawamy po długości na połowę, jeśli mamy małe można pozostawiamy w całości i obtaczamy w oleju.

Folię aluminiową posypujemy przyprawą Vegeta Natur z koperkiem, układamy na niej ziemniaki, które też doprawiamy, i przykrywamy folią aluminiową.

Warzywa:

Obraną marchew i pietruszkę kroimy po skosie na plasterki, cebulę w grubsze piórka, a cukinię w większe kawałki (kostkę, plastry). Przekładamy je do miski, polewamy olejem rzepakowym, doprawiamy przyprawą Vegeta Natura z curry i całość dokładnie mieszamy. Warzywa przekładamy na folię aluminiową ułożonej w koszyku do grillowania.

Rada: warzywa na fili można przełożyć na tackę aluminiową lub użyć  foremki aluminiowej pełnej do pieczenia. Warzywa można zwinąć w samą folię, ale złożoną podwójnie i tak żeby można było ją otworzyć od góry podczas grillowania, ponieważ będą dodawane kolejne warzywa.

Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki.  Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Dzielimy na 2-3 części.

Szparagi i pomidorki dodajemy pod koniec grillowania warzyw na ok. 4 min.

Rada: szparagi wcześniej zalewamy bardzo zimną wodą na ok. 10 min, dzięki temu będą bardziej chrupiące.

Warzywa podajemy z świeżym szpinakiem, doprawiamy pieprzem do smaku.

Portobello:

Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i ściągamy skórkę (skórkę ściągamy, kiedy łatwo odchodzi, można ją zostawić).

Wycinamy nóżki, tak aby nie uszkodzić kapeluszy. Za pomocą pędzelka smarujemy wewnętrzną część  kapeluszy, oprószamy przyprawą warzywną do potraw Vegeta Natur. Układamy na nich plaster  salami, a następnie sera żółtego. Na początku grillujemy na foli aluminiowej, pod koniec bezpośrednio na rożnie. Podajemy z pomidorkami, sałatą i szpinakiem, jak kto woli.

Kiełbaski:

Tortillę kroimy na 3 -4 części po (na paski), na każdą układamy plaster sera.

Kiełbaski nacinamy, grillujemy, następnie gorące zawijamy w tortillę i na chwilę dajemy z powrotem na grilla.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Pin It on Pinterest

Podziel się smakołykami