Rogal-love ciasto drożdżowe z masłem orzechowym i migdałami

19 kwi, 2019 | ROGALE, SŁODKIE WYPIEKI, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Na święta rogale z migdałami i masłem orzechowym przygotowałam,  które do tortownicy w kwiatuszek czy słonko poukładałam.  Potem sobie rosły, piekły i odpoczywały, a na końcu znikły, bo tak wszystkim smakowały. 

Składniki

na okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm:

  • 500 g mąki tortowej do drożdżowych wypieków,
  • 20 g świeżych drożdży do słodkich wypieków,
  • 150 g ciepłego mleka,
  • 80 g cukru,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 2 małe jajka,

ponadto:

  • 100 g masła orzechowego,
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 garść płatków migdałowych,
  • 1 białko,
  • cukier,
  • skórki pomarańczowe kandyzowane,
  • bakalie.

Przygotowanie

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto:

Drożdże rozpuszczamy w mleku, mieszamy z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min, do wyrośnięcia. Jajka delikatnie roztrzepujemy z pozostałym cukrem. Do zaczynu wlewamy masło, dodajemy jajka, całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy świeżo przesianą mąkę (przesiewamy, żeby ją napowietrzyć) i wyrabiamy ciasto.

Z ciasta formułujemy kulę, przekładamy do miski i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 równe części, a masło orzechowe na 2 części.

Wałkujemy na krążki o tej samej średnicy, ok. 30 cm.

  • Pierwszy krążek posypujemy cukrem trzcinowym i dodajemy płatki migdałowe.
  • Przykrywamy drugim krążkiem, który smarujemy masłem orzechowym.
  • Przykrywamy kolejnym, trzecim krążkiem ciasta, na który nakładamy porcję masła orzechowego.
  • Przykrywamy ostatnim, czwartym.

Krążki nałożone jeden na drugi delikatnie dociskami i za pomocą noża do pizzy kroimy na 8 równych części. Każdy trójkącik zwijamy jak rogale,  zaczynając od zewnętrznej części.

Rogale układamy po obwodzie okrągłej formy, tak aby końce ciasta z jednej str. dotykały zewn. ścianki, a drugie wew. utworzyły małe kółko.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C, pieczemy ok. 25 min.

Rada: po 10 min pieczenia ciasto przykrywamy papierem , żeby za szybko się nie spiekło.

Ozdabianie:

Białko bijamy z szczyptą soli, oraz 2 łyżkami cukru.

Zaraz po upieczeniu, ciasto – rogale smarujemy białkiem, posypujemy skórkami pomarańczy, płatkami migdałów.

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 110°C.

Ciasto wstawiamy na 5 – 10 min, tylko tyle, żeby masa z białek nam zastygła.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl