Na święta rogale z migdałami i masłem orzechowym przygotowałam, które do tortownicy w kwiatuszek czy słonko poukładałam. Potem sobie rosły, piekły i odpoczywały, a na końcu znikły, bo tak wszystkim smakowały.
Składniki
na okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm:
- 500 g mąki tortowej do drożdżowych wypieków,
- 20 g świeżych drożdży do słodkich wypieków,
- 150 g ciepłego mleka,
- 80 g cukru,
- 50 g roztopionego masła,
- 2 małe jajka,
ponadto:
- 100 g masła orzechowego,
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 garść płatków migdałowych,
- 1 białko,
- cukier,
- skórki pomarańczowe kandyzowane,
- bakalie.
Przygotowanie
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w mleku, mieszamy z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min, do wyrośnięcia. Jajka delikatnie roztrzepujemy z pozostałym cukrem. Do zaczynu wlewamy masło, dodajemy jajka, całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy świeżo przesianą mąkę (przesiewamy, żeby ją napowietrzyć) i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formułujemy kulę, przekładamy do miski i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 równe części, a masło orzechowe na 2 części.
Wałkujemy na krążki o tej samej średnicy, ok. 30 cm.
- Pierwszy krążek posypujemy cukrem trzcinowym i dodajemy płatki migdałowe.
- Przykrywamy drugim krążkiem, który smarujemy masłem orzechowym.
- Przykrywamy kolejnym, trzecim krążkiem ciasta, na który nakładamy porcję masła orzechowego.
- Przykrywamy ostatnim, czwartym.
Krążki nałożone jeden na drugi delikatnie dociskami i za pomocą noża do pizzy kroimy na 8 równych części. Każdy trójkącik zwijamy jak rogale, zaczynając od zewnętrznej części.
Rogale układamy po obwodzie okrągłej formy, tak aby końce ciasta z jednej str. dotykały zewn. ścianki, a drugie wew. utworzyły małe kółko.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C, pieczemy ok. 25 min.
Rada: po 10 min pieczenia ciasto przykrywamy papierem , żeby za szybko się nie spiekło.
Ozdabianie:
Białko bijamy z szczyptą soli, oraz 2 łyżkami cukru.
Zaraz po upieczeniu, ciasto – rogale smarujemy białkiem, posypujemy skórkami pomarańczy, płatkami migdałów.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 110°C.
Ciasto wstawiamy na 5 – 10 min, tylko tyle, żeby masa z białek nam zastygła.
0 komentarzy