Risotto mogę w każdej chwili przygotować i z różnych składników pyszne danie skomponować. Teraz kurki królują więc i do mojego dania szybko wskakują. Żeby danie fajnie smakowało i świeży kolor miało, to szczypiorek, szpinak dodałam i zielony kolor uzyskałam. Ryż i kurki oddzielnie na patelniach podsmażyłam, gdzie oleju rzepakowego użyłam. Trawą cytrynową i sokiem z cytryny nadałam świeżości, a serkiem śmietankowym i żółtym kremowości. Danie wyszło idealnie, smakowało genialnie. Takie risotto w tym okresie letnim najlepiej smakuje, jak się świeżymi kurkami czaruje.
Składniki
- 250 g ryżu do risotto,
- olej rzepakowy,
- 400 g świeżych kurek,
- 1 biała cebula,
- 2 cebule dymki,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 100 g świeżego szpinaku,
- sok z cytryny,
- laska trawy cytrynowej,
- sól czosnkowa,
- ser np. grana padano,
- pieprz zielony świeżo mielony,
- 2 łyżki serka śmietankowego kremowego.
Przygotowanie
Kurki oczyścić, wysuszyć, większe przekroić na połowę lub ćwiartki.
W rondelku zagotować bulion i trzymać cały czas na małym ogniu.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, zeszklić cebulę, dodać ryż, podsmażyć, tak, aby każde ziarenko dokładnie zostało obtoczone w oleju. Wlać część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewać, często mieszać, stopniowo, chochelka po chochelce (nie wszystko na raz) dolewać gorący wywar. Rada: bulion dodawać po chochelce stopniowo, na końcu ma całkowicie zostać wchłonięty przez ryż.
W tym samym czasie przygotować grzyby na drugiej patelni.
Dymkę pokroić w plasterki, trawę cytrynową na połowę po długości. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać trawę cytrynową, białą część cebulki dymki podsmażyć 2 min. Dodać kurki, podsmażyć ok. 3-4 min (nie mieszać), następnie dodać szczyptę dwie szczypty soli czosnkowej, pomieszać i jeszcze chwilkę podsmażyć na złoty kolor. Skropić sokiem z cytryny, ewentualnie doprawić solą.
Kiedy ryż będzie al dente dodać grzyby bez trawy cytrynowej (kilka kurek zostawić do dekoracji) wymieszać. Gotować na małym ogniu, do momentu aż ryż zmięknie, cały czas podlewamy bulionem.
Szczypiorek i szpinak posiekać, dodać do ryżu, delikatnie wymieszać. Risotto zdjęć z ognia dodać serek, garść startego żółtego sera, wymieszać aż się rozpuszczą, doprawić pieprzem, przykryć pokrywą, żeby wszystkie smaki się połączyły.
Risotto podać z płatkami sera żółtego, dodać kurki i kilka listków szpinaku.
0 komentarzy